Обсъжда се данните на учениците да се съберат в Националната

...
Обсъжда се данните на учениците да се съберат в Националната
Коментари Харесай

Местят данните на учениците след скандала с „Школо“!

Обсъжда се данните на учениците да се съберат в Националната единна осведомителна система за предучилищното и учебното обучение (НЕИСПУО). Това сподели инспекция на „ Телеграф “, който беседва с няколко шефове на огромни учебни заведения в страната. Тяхната вяра идва след разразилия се скандал с платформата „ Школо “, която беше добита от английска компания.

Позиции

Директорът на столичното 51-во учебно заведение Асен Александров сподели пред „ Телеграф “, че е податлив да употребява НЕИСПУО. Но единствено в случай че тя предлага същите функционалности, улеснения, качество и експедитивност като „ Школо “. Той съобщи още, че не е бил осведомен, че платформата се продава, само че това не го тормози. Директорът отхвърли терзанията на родители, че по този метод англичаните са купили данните на учениците. Александров акцентира, че не се изисква от компанията да оповестява при такива промени, които не засягат работата с клиентите им. Директорът добави, че той е измежду първите 50 учебни заведения, които са се доверили на системата и са минали на електронни дневници. Директорът на 119-о учебно заведение Диян Стаматов пък настоя да се резервира настоящето състояние. И всеки да преценя кой да управлява електронния дневник.

Ситуация

До обстановката информацията на децата да е на разнообразни места се стигнало преди години. Когато учебни шефове са отказали да работят с НЕИСПУО. И са предпочели да се доверят на външни компании. Като таксата са заплащали от бюджета на школото. По думите на Александров разходът на година е сред 2000 и 3000 лв.. И зависи от пакета, който употребява обещано школо. Оказва се, че такава услуга се дава от 4-5 частни компании, като делът на останалите, с изключение на „ Школо “, не е огромен.

Отговор

След два дни от Министерството на образованието и науката сезираха ДАНС и Комисията за отбрана на персоналните данни с искане да извършат инспекция по случая. Оттам разясниха в своя позиция, че не са били осведомени за продажбата на „ Школо “ на непозната компания. Управителят Любомир Ваньов съобщи, че такива отговорности не са му вменени по закон. И по тази причина не е уведомил МОН. Но увери, че към този момент е дал изисканата информация. От просветното министерство написаха още, че нямат договорни връзки с „ Школо “. Независимо че доста от българските учебни заведения са техен клиент. Според тях казусът е индикативен, че е оправдано потреблението на услугата електронен дневник към държавната система – НЕИСПУО. И прибавиха, че все още над 830 просветителни институции работят с нея.

Мирослав Джоканов: Никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо

Никой в Англия не се вълнува от тройките на Иванчо. Това съобщи съоснователят на Школо Мирослав Джоканов във връзка терзания на родители, че след продажбата на компанията данните на децата им ще бъдат налични за английската компания. Той увери, че информациите на българските възпитаници не са продадени. „ Данните от дневниците (оценки, отсъствия и т. н.) не са благосъстоятелност на „ Школо “. Съответно те не са обект на продажба “, съобщи Джоканов. И разясни, че притежател на данните са учебните заведения, а те са единствено обработващ орган.

Съоснователят разяснява още, че английската компания няма никакъв интерес към административните данни на българските възпитаници. А те купуват българския артикул за да го интегрират в Англия. Джоканов съобщи, че се отдръпва от българската компания, в чието основаване и насърчаване е взел участие по персонални аргументи. И увери, че решението му не е вследствие на продажбата. Според него тя е естествена стъпка за развиване.

“Българският артикул ще влезе на нов пазар, който е 10 пъти по-голям от нашия. Без поддръжка от британци това щеше да стане доста по-трудно и по-бавно ”, сподели още той.

Източник – Телеграф Още вести четете в секция България
Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР