Обсъжда или временно ограничаване на правомощията на КЕВР, или предприемане

...
Обсъжда или временно ограничаване на правомощията на КЕВР, или предприемане
Коментари Харесай

Обсъжда се временно ограничаване правата на КЕВР

Обсъжда или краткотрайно ограничение на пълномощията на КЕВР, или предприемане на законодателни промени, с цел да има по-добър надзор и бистрота.

Това съобщи на брифинг новият представител на Министерски съвет Лена Бориславова.

Бориславова напомни, че в Народно събрание се образува през днешния ден комисия за енергийната рецесия, като задачата е да се обследва какви са разновидностите да се противодейства на ново повишаване на цените на тока.

"Това, което се случи през днешния ден в зала - да бъде признат мораториум по предложение на ГЕРБ, би трябвало да уточним, че бе мотив и плод на едно смислово несъгласие в предлагането, отправено в Народно събрание. Комисията ще има задача да преразгледа и изготви отчет по тази причина дали решението не се постанова да бъде прегласувано. Неясен досега е текстът. От новата коалиция заставаме против концепцията да бъдат налагани ограничения, които могат да доведат до по-голям безпорядък в обществото ", добави Бориславова.



Юристката Лена Бориславова от "Продължаваме Промяната " става шеф на политическия кабинет на премиера Кирил Петков. Новината разгласи самата тя на брифинг в Министерския съвет. Бориславова се отхвърли от депутатското си място в 47-ия парламент, с цел да се включи в работата на изпълнителната власт.

"Обсъдени бяха незабавните ограничения за помощ на популацията и потърпевшите жители от наводненията ", сподели още Бориславова в Министерски съвет пред публицистите.

Стана ясно още, че в Министерския съвет тази заран се е състояла оперативна среща с регионалните шефове на Смолян, Кърджали и Благоевград, едни от най-засегнатите от преваляванията региони на страната през последните денонощия.

Лена Бориславова сподели, че на срещата са признати доклади за това какви ограничения и дейности са подхванати за възстановяване на обстановката и за подкрепяне на потърпевшите жители. Взети са и решения за метода, по който да се действа при сходни рецесии.

Съобщено беше, че за първи път вместо първо да се работи, по-късно да се заплаща, а най-после да се изследва какво, по какъв начин и за какво е било направено, се вкарва нов модел на работа при сходни рецесии. Бориславова разясни още, че в незабавен порядък регионалните шефове са инструктирани в съгласуваност с всички отраслови министерства /МТСП, Министерство на регионалното развитие и МЗХГ/ да дават отчети до края на деня за това какви са ремонтно-възстановителните действия, които би трябвало да бъдат осъществени.

В отчетите би трябвало да има подробни планове за единични цени и количествено стойностни сметки, тъй че още до края на седмицата да бъдат осъществени огледи от специалисти. Огледите би трябвало да открият какъв е точният размер на вредите и по-късно да бъдат отпуснати неотложно нужните средства за засегнатите инфраструктурни и други обекти, заяви началникът на политическия кабинет.

Бориславова осведоми, че са подхванати незабавни ограничения до края на деня да бъде обследвана опцията за създаване на мостове, там където такива са били срутени от придошлите води.

Тя заяви още, че като приоритет е несъмнено изследването на опцията за търсене на отговорност на лицата, които са рехабилитирали инфраструктурата през последните две години и макар ремонтите се е стигнало до актуалните произшествия, тъй че да бъде потърсена отговорност, гаранция и други правно-технически механизми за спомагателни средства, които да поддържат разрушените места.

По тематиката за РСМ , Бориславова сподели, че няма оттегляне от позицията на България по повод към РСМ, а единствено договарянията да станат по-конструктивни.

"Нека забележим по какъв начин ще тръгнат договарянията и тогава ще кажем дали ще може да продължим със стъпката напред ", добави още Лена Бориславова.

Началникът на кабинета на новия министър председател заяви още, че към този момент е стартирал процеса по номиниране на заместник-министрите.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР