Образуването на камъни в жлъчката е сред един от най-често

...
Образуването на камъни в жлъчката е сред един от най-често
Коментари Харесай

Как да се храним, ако имаме камъни в жлъчката?

Образуването на камъни в жлъчката е измежду един от най-често срещаните хирургични проблеми измежду българите. Среща се по-често при дамите, в сравнение с при мъжете. Причините за този противен проблем са разнообразни – генетична обремененост, затлъстяване, хормонални препарати, неприятен режим на хранене .

При камъни в жлъчния мехур би трябвало да се ограничи или изцяло да се изключи приемът на източниците на холестерина. Това са животинските мазнини, вътрешностите на животни, яйца и хайвер .

Болните хора могат да одобряват до 50-60 г мазнини дневно и то най-вече от прясно краве масло или растителни масла. Трябва оптимално да се ограничи потреблението на рибни и месни консерви, сушени пушени тлъсти риби, луканки и пастърми . Кренвирши и салами, които са пресни и не тлъсти се позволяват в дребни количества.

От растителните артикули би трябвало да се лимитират бобовите култури, лапад, патладжан, сини сливи . Не би трябвало да се прекалява със зелето и картофите . Туршиите също не се усвояват добре. Растителните консерви, които са стерилизирани под вакуум са позволени.

Разрешените зеленчуци са марули, домати, младите краставици, печени пиперки, сокове от зеленчуци, замразени зеленчуци . От плодовете са разрешени съвсем всички плодове, които са добре узрели, сушени ябълки и круши, банани, нектари, сокове. Не бива да приемате фурми, смокини, бадеми, орехи, фъстъци .

Приемайте чист пчелен мед, мармалади и конфитюри, желета, халва. Напълно са неразрешени какао, шоколад и шоколадови произведения, саралия, сладолед и бонбони.

Изключете пържените закуски от своето на ден меню. Избягвайте сухите храни и приемайте задоволителни количества витамин С. Най-добре си ги набавяйте от пресните плодове и зеленчуци.

От подправките са позволени магданоз, джоджен, ванилия, копър и чубрица. Забранени са черен пипер, дафинов лист, бахар, пикантен пипер, оцет, чесън, лимонен сок.

Ограничете потреблението на тестени произведения, баници и бюреци. Рядко приемайте юфка и макарони.

За хората с камъни в жлъчката са позволени нетлъсти риби и меса, яйчен белтък, мляко и млечни творби.

Лекувайте се с водолечение на жлъчнокаменни проблеми. Препоръчани са слаби алкално-фосфатни води, които ще облекчат отделянето и изливането на жлъчката.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР