Образователният министър обеща допълнителни пари за увеличението на учителските заплати,

...
Образователният министър обеща допълнителни пари за увеличението на учителските заплати,
Коментари Харесай

Ще има допълнителни пари за увеличението на учителските заплати

Образователният министър даде обещание спомагателни пари за нарастването на учителските заплати, което ще бъде разпределено към учебните заведения и детските градини в дребните и отдалечени обитаеми места, както и към учебни заведения, в които има деца от уязвими групи.
Ще има спомагателни 90 млн. лева, с изключение на тези 240 млн., които са целогодишно обезпечаване на 15-процентното нарастване , съобщи Красимир Вълчев.
МОН прави смяна в финансово-разпределетителния механизъм поради учителските заплати, посочи министърът.
В резултат на тази смяна ще се получи друго нарастване в другите учебни заведения, другите детски градини в другите общини, за другите действия.
Въпреки, че най-малко 3 фактори се смесват за всяко едно учебно заведение и детска градина, нарастването ще бъде от 1 до 30 %, разяснява Вълчев.
Средното нарастване на учителските заплати ще бъде сред 5% и 6% . Това е диференцирано нарастване и то има за цел да поправя неравенствата сред учебните заведения, с цел да могат те да привлекат учители.
По отношение на бюджета за Българска академия на науките министър Вълчев съобщи, че би трябвало да се има поради, че те са самостоятелни и сами си дефинират възнагражденията. Той разясни, че за висшите учебни заведения МОН извършва промяната за профил на усъвършенстване на системата, съобщи Фокус. Министърът на образованието разяснява, че нарастването на бюджета за висшите учебни заведения ще бъде обвързано с оценката за качество и сходство с потребностите на пазара на труда, която МОН е направило.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР