Образователните медиатори - връзката между децата, родителите и образователните институции

...
Образователните медиатори - връзката между децата, родителите и образователните институции
Коментари Харесай

"Човек на годината" на 2021 г. са образователните медиатори

Образователните посредници - връзката сред децата, родителите и просветителните институции получиха огромната премия " Човек на годината " на годишната гала на Българския хелзинкски комитет (БХК).

Тя се организира всяка година на 10 декември - интернационалният ден на правата на индивида. Инициативата цели да разпространява и поддържа организации, хора и дела, които са създали миналата година по-добра и обективна, да отличи хора и организации, които са работили за спазването на човешките права. Всеки има право да номинира, а наградените се избират от жури (съставът му може да бъде видя по-долу в статията).

Две подгласни награди получиха Глория Филипова, Мануела Попова и " Рейнбоу хъб " и ЛГБТИ организация " Действие " - за изключителните им приноси за развиването на ЛГБТИ общността в България и отбраната на правата на хората от общността.

" След популисткото навлизане и нахлуване на крайни националисти в пространството на общностния център " Рейнбоу хъб ", Глория Филипова, Мануела Попова, общността на " Рейнбоу хъб " и ЛГБТИ се изправиха с имена си, лицата си и гласа си против омразата и се застъпиха в отбрана на правата на ЛГТБИ хората ", обобщават от БХК.
ЛГБТИ организацията " Действие " пък e отличена за огромната ѝ работа в отбрана на равноправието на ЛГБТИ хората и техните фамилии

Втората подгласна премия беше връчена на фондация " Нашите недоносени деца " за тяхната над 10 годишна задача и идея - да оказват помощ на други родители като тях и най-много на техните бебета, да се борят за техните права, за по-добри условия за тези деца в лечебните заведения, за психическа поддръжка за майките, да осведомят фамилиите, да сподеят опит, да се поддържат, да бъдат дружно в сложните моменти.

В категорията Журналист на годината отличени бяха Александър Николов и Димитър Панайотов и Фондация " Документалистите " за им " Последният подарък на индивида " - документален мултимедиен роман за донорството на органи в България. Специалият приз - " Гражданска героизъм " беше връчена на ромския деятел Христо Николов, който подаде сигнал в Комисията по дискриминация за наличието на на проф. Михаил Мирчев.

С наградата " Застъпник на годината " беше отличена Олга Минева, която основава неправителствената организация EMPROVE, която работи за поддръжка и помощ на жертвите на домашно принуждение.

Наградата Активист на годината получи Борислав Борисов за активността му през последните години, в които следи и дава публичност на актовете на общината Царево, които са в ущърб на публичния интерес и поради които се унищожава неповторимата природа на Синеморец и Странджа. " Използвайки дейно правото си на достъп до информация и анализирайки документите, той разкрива противозаконните решения на общината и сигнализира институции, медии и деятелите в локалната общественост и другари на Синеморец през фейсбук групата " Да не допуснем Синеморец да се трансформира в Слънчев бряг ".

Специален приз " Постоянство и смелост " получи юрист Наташа Добрева, която съставлява жалбоподатели пред Европейския съд по правата на индивида в Страсбург (ЕСПЧ), където към този момент е спечелила 15 каузи. В момента управлява правната стратегия за съвещания в Single step. " От към този момент две години тя поема отбраната на хора със зависимости, посещаващи " Розовата къща " на фондация " Център за хуманни политики ". За това време тя печели две каузи за полицейско принуждение, завежда дело в Европейския съд по правата на индивида за правата на родителите със зависимости, с цел да получат късмет да запазят родителските си права и да се грижат за децата си ", обобщават от БХК.

Специален приз " Светлина в тунела " беше присъден на онлайн платформа за психотерапевтична помощ
и прочувствена поддръжка Kabinet.bg - онлайн платформа за напълно безвъзмездна психотерапевтична помощ и прочувствена поддръжка на хората в максимален риск и потребност в изискванията на Covid-19. " Основателите на Kabinet.bg са психотерапевтите Цветелина Йосифова и Давид Иерохам като платформата е основана от Българското общество по групова разбора и групови процеси с поддръжката на CEI - Central European Initiative ".

Тази година БХК раздаде и две посмъртни оценки - " Смело сърце " беше присъдено на Капка Тодорова - " боеца за човешки права, създателя на " Център за самостоятелен живот в България ", гурото на самостоятелния живот на хората с увреждания у нас, мечтателката, която не спря да мечтае за благополучие и заслужен живот на хиляди българибоеца за човешки права, създателя на " Център за самостоятелен живот в България ", гурото на самостоятелния живот на хората с увреждания у нас, мечтателката, която не спря да мечтае за благополучие и заслужен живот на хиляди българи, не се умори да се бори за техните ориси от далечната 1995 година до последния си мирис ". Тодорова умря през октомври.

Второто сходно отличие - " И самичък войнът, е войник " беше присъдено посмъртно на педиатъра, лекар Адил Кадъм , която умря при започване на годината. " Тя беше ослепителен герой за правото на децата в България на положително опазване на здравето, на най-хубавото, на международно равнище. Д-р Кадъм беше измежду най-непримиримите радетели за същинска новаторска детска болница, каквато неизбежно заслужават децата, родителите и педиатрите у нас ", оповестиха от БХК.



Образователните посредници

" Най-засегнати от изключителната обстановка при пандемията от COVID-19 безспорно са децата. Стотици хиляди възпитаници към този момент трета подред образователна година прекарват по-голяма част от времето си в така наречен онлайн образование, надалеч от съученици, другари и учители, отвън постройката учебно заведение. Тепърва ще разбираме и проучваме какви ще са дълготрайните отрицателни последствия за тях, само че е несъмнено, че най-засегнати и уязвими са децата от по-бедните фамилии и от малцинствата, които в тази обстановка доста елементарно отпадат от просветителната система. И тук е голямата роля, която изиграха просветителните посредници - хората на първа линия още през цялото време на изключителното състояние ", разгласи Красимир Кънев, ръководител на Българския хелзинкски комитет (БХК).

По думите му с помощта на просветителните посредници, десетки хиляди възпитаници са останали в просветителната система по време на отдалеченото образование. " Стотици просветителните посредници в цялата страна не се отхвърлиха да работят за достъпа на децата до знанието - макар ежедневните компликации, макар огромния риск за здравето. Проучване на център Амалипе измежду 200 учебни заведения сочи, че близо 70% употребяват просветителните посредници за постигане до учениците от най-бедните фамилии, съобщина още от БХК.

През 2021 година журито е в състав:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР