Образът на прочутата американска поетеса и гражданска активистка от афроамерикански

...
Образът на прочутата американска поетеса и гражданска активистка от афроамерикански
Коментари Харесай

Прочута поетеса стана първата афроамериканка изсечена върху монета в САЩ


Образът на фамозната американска поетеса и гражданска активистка от афроамерикански генезис Мая Анджелоу (1928-2014) към този момент участва върху новата серия " куортъри " - фамозните американски монети от 25 цента, написа CNN.

Първите екземпляри от тях към този момент са изсечени от Монетния двор на Съединени американски щати и са изпратени до комерсиалните банки, които да ги пуснат в необятна циркулация.

Не става дума за колекционерски монети, а за такива, които ще бъдат създадени в огромно количество и употребявани във всекидневието. Те са били изсечени във Филаделфия и Денвър.

Снимка: Reuters

Ликът на афроамериканската поетеса и активистка Мая Анджелоу (1928-2014) участва върху новата серия " куортъри " - фамозните американски монети от 25 цента, съобщи Франс прес.

За първи път на американска монета или банкнота, която не е част от лимитирана колекционерска серия, се появява обликът на жена от афроамерикански генезис.

Това стана факт с помощта на гласоподаване в американския Конгрес в края на 2020 година на законопроект, препоръчан от конгресменката от Демократическата партия от щата Калифорния Барбара Лий, съобщи Българска телеграфна агенция.

В началото на 2021 година стана ясно, че Анджелоу ще претворена под формата на кукла „ Барби “

От своя страна именитият пианист и композитор Дюк Елингтън е първият афроамериканец появил се на банкнота или монета. През 2009 неговият лик беше овековечен в огромен тираж още веднъж от т.нар " куортъри ".

Досега монетата от 25 цента, която е най-използваната в Съединени американски щати, имаше единствено няколко различни версии от 1932 година насам - серия от 50 монети, представляващи всеки от американските щати при започване на 2000 година и друга с изображения на паркове и национални обекти от 2010 и 2011 година.

От 90 години обичайно върху едната страна на монетата е изобразен първия президент на Съединени американски щати Джордж Вашингтон, а върху другата - орел.

Новата монета ще резервира портрета на Джордж Вашингтон от едната страна и ще сложи лика на Мая Анджелоу от другата.

" Феноменалните дами, формирали американската история, дълго време бяха пренебрегнати, най-много чернокожите дами ", написа в „ Туитър “ Марк Виси, народен представител от Демократическата партия в Камарата на представителите. " Горд съм, че поддържах законопроекта, препоръчан от Барбара Лий, с цел да почетем Мая Анджелоу ", добави той.

Тази монета е първият образец от серия, кръстена " Видни американски дами " в чест на няколко известни дами с друг генезис.

Известна с записките и поезията си, Мая Анджелоу е считана за един от най-емблематичните създатели, които пишат за изискванията на живот на афроамериканците в Съединени американски щати. През 1993 тя, чете своята поема On the Pulse of Morning, произнесена на президентската инаугурация на Бил Клинтън.

Легендарната водеща Опра Уинфри я дефинира за един от най-ярките й образци в живота.

През 2017 година държавното управление на някогашния американски президент Барак Обама разгласи, че изображението на президента популист Андрю Джаксън върху банкнотите от 20 $ ще бъде сменено с фигурата на чернокожата Хариет Тъбман, която е икона на придвижването за анулация на робството.

Проектът бе зарязан по време на мандата на предходния американски президент Доналд Тръмп, само че още веднъж излезе на дневен ред с идването в Белия дом на Джо Байдън.

Финансовият министър на Съединени американски щати Джанет Йелън удостовери през септември, че смяната е планувана, без обаче да посочи по кое време тъкмо ще стане това, напомня Агенция Франс Прес.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР