Образ на трагикомедията. Така адв. Александър Кашъмов определи съдържанието на

...
Образ на трагикомедията. Така адв. Александър Кашъмов определи съдържанието на
Коментари Харесай

Отговор от институция или трагикомедия: Знае ли ДНСК що е то обществена информация -

" Образ на трагикомедията. " Така адв. Александър Кашъмов дефинира наличието на писмо, с което Дирекцията за народен и строителен надзор (ДНСК) отхвърля даването на информация на поискалата я Програма " Достъп до информация " (ПДИ) по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ).

Ръководителят на правния екип на ПДИ адв. Кашъмов означи, че създателите на писмото " не са уцелили на нито едно място името на колежката (от ПДИ, която е изпратила настояването до ДНСК) - на едно място е Диана Пенева, на друго - Диана Тенчева, а тя е Банчева ", и добави, че отговорът заслужава номинация за антинаграда.

Информацията е поискана в границите на провеждането на обичайния годишен одит на ПДИ на интернет страниците на институциите през 2022 година, въз основата на който се сформира рейтинг на дейната бистрота, прави се карта на финансовата, бюджетната бистрота и интегритета на общините през съответната година.

Целта на изследването е да се оцени по какъв начин органите на власт извършват отговорностите си по ЗДОИ за интензивно издание на информация в интернет, и по какъв начин дават отговор на заявки за достъп по електронен път. Нивото на бистрота през 2022 година е оценено с точки по 108 знака за първостепенните разпоредители с бюджет; 94 знака за териториалните звена на централните органи на власт и други второстепенни разпоредители с бюджет и 118 знака за общините.

Тази година гражданският одит включва 563 административни структури на изпълнителната власт на централно, териториално и локално равнище.

Исканата информация от ДНСК и останалите институции не е сензитивна, противоречива, мъчна за даване, не е загадка - пита се какъв брой пъти съдът е удостоверил решение по ЗДОИ; в какъв брой случая е почел жалбата, включително частично; в какъв брой случая е удостоверил разходи на администрацията или на жалбоподателя.

ДНСК са решили, че никой не би следвало да интересува от това и са написали в отговор, че желаната информация не е социална, че е служебна, че не е значима и по този начин нататък, и по този начин нататък, с цел да откажат да я дават. Този отговор е подписан от инж. Лиляна Петрова, шеф на ДНСК.

Подобен отговор очевидно не е хрумнал на останалите. В период са дали отговор 493 институции и общини при 477 предходната година и 428 - по-миналата, означи адв. Кирил Терзийски. 175 са дали отговор в границите на пет дни при 14-дневен период за отговор по закон. След периода са дали отговор 34 институции. Своеобразен рекордьор е Министерството на нововъведенията, което дало отговор с 34 дни забавяне. 36 институции не са дали отговор, две са удължили периода (БАБХ и община Кюстендил).

Намаляват изпратилите отговори и на хартия, с изключение на по електронен път, което от Програма " Достъп до информация " регистрират като позитивна наклонност. Никой не е изискал и пари, с цел да даде информация.

От отговорите е видно, че се усилват общините, които разгласяват бюджетите си; че нито една от тестваните институции и общини не изискват електронен автограф за подаване на електронно заявление, а единствено една има наложителна електронна форма за целта; че 126 от тях въобще не разгласяват доклади за активността си, а 95 не уведомяват на уеб страницата си за състезания за държавни служители; 101 пък не разгласяват доклад за осъществяването на бюджета си.

Всички резултати по знаци вижте

Първенец по бистрота е сайтът на община Банско със 76.7 т. при оптимални 77.7, следвана от общините Белослав, Тунджа и Белоградчик. На пето място е Министерството на защитата, на шесто - община Доспад, на седмо са Министерство на финансите и община Търговище.

На дъното е Областна администрация - София със общ брой едвам 9.5 точки, предшествана от Регионална дирекция по горите - Бургас, Национален компенсационен жилищен фонд, Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи - Шумен, Дипломатически институт към министъра на външните работи, Държавна организация за българите в чужбина и Централната комисия за битка с противообществените прояви на малолетни и малолетни.

Целия рейтинг вижте

В класацията единствено за централните органи на изпълнителната власт първата десетка наподобява по този начин:

1. Министерство на защитата

2. Министерство на финансите

3. Министерски съвет

4. Министерство на опазването на здравето

5. Министерство на образованието и науката

6. Министерство на енергетиката

6. Министерство на околната среда и водите

7. Министерство на правораздаването

8. Министерство на земеделието

9. Министерство на туризма

10. Министерство на превоза и известията

Куриозно или не, на последното 19-о място е Министерство на електронното ръководство.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР