Обратното броене за премиера и за президента определено продължава. Президентът

...
Обратното броене за премиера и за президента определено продължава. Президентът
Коментари Харесай

Росен Йорданов: Лидерството на Петков е силно разклатено, все повече прилича на манифестиращ жертвен агнец

Обратното преброяване за премиера и за президента несъмнено продължава. Президентът не знам дали ще стигне до някаква форма на предварително освобождение, само че министър председателят, като виждам, от ден на ден замязва на манифестиращ жертвен агнец, който може би пръв ще бъде хвърлен на масите, в случай че се случи нещо. Това споделя в изявление за обзора на деня на радио „ Фокус” общественият психолог Росен Йорданов.

По думите му издава го неговата раздразнителност.

„ Тъй като главният въпрос сега, е „ Какво му става на Киро? “ – в случай че ми разреши, " просто Киро ", използваме този израз. Всъщност от ден на ден хора, даже и най-запалените му почитатели, си задават този въпрос – какво му става. Защо той от ден на ден затъва не просто в блатото на лапсусите и на изявленията вид нонсенс, само че и в, бих споделил, перфидни, нападателни изказвания и изявления, които освен издават неприятен усет, само че издават и друга природа, която се крие зад опаковката на приятната усмивка. Когато някой каже „ слагаме си наши хора “ или пък, че „ ще вършим арести “, някак звучи много заканително и много нападателно, въпреки и опаковано отново в някакви оправдателни пояснения за това, какво е имал поради и какво не е имал поради. И ние имаме изявление, което след това би трябвало да бъде тълкувано “ аргументира позицията си психологът.

Според Росен Йорданов от ден на ден „ излизаме от етапа на заниманието, тъй като злободневието ни притиска все по-сериозно. Неговите директни наблюдения от сътрудници и от други известни лица, анализатори, с които са коментирали, пък и с хора, с които работя, и такива от действителния бизнес, няма нито един човек, който да е оптимистично надъхан като премиера. Повечето се тревожат за заплащане на сметки, за това по какъв начин ще заплащат заплати на хората и така нататък, и така нататък Това са си същински, действителни проблеми. Така че тези неща издават цялата тая симптоматика.

„ Да, първоначално наподобява занимателна, някой може да се сърди на зевзеците, които към този момент безусловно задръстиха интернет пространството с всевъзможни шеговити фотоси, клипове и така нататък за премиера, само че това издава боязън, това издава уплах, който евентуално е затънал в душата на премиера.. “, разяснява Йорданов.
Той смята, че е доста обикновено да разсъждаваме, че всичко опира до господин Петков. Той няма такова действително въздействие, колкото му се предава посредством обществените мнения на неговите обществени изяви. А в действителност, властта е многолика, има доста мощно изразени симптоматика на това, че „ А “ тимът по този начин е структуриран, подобен вид дейности и държание, груповата динамичност е такава, че има доста, доста рисковани подводни камъни, които да зададат бърз разпад.

„ Много, доста сериозна симптоматика. Имам поради, че мина етапа на разчупване на ледовете, на ориентировка, на акомодация към действителността доста бързо. Празниците свършиха, следва съгласно доктрина на практиката стадият на опълчването в групата. И аз виждам доста типични присъщи черти на това – такива сепаратистки трендове в кабинета – всеки си укрепва властта в лично феодално имение…Лидерството е доста съществено сложено под въпрос. Нека да не забравяме, че вътрешен проект и от външен има доста искания за водачество. Като се стартира от демиурга на този кабинет, нашият предходен и сегашен президент, и се мине през партийни централи и през разнообразни по-тъмни кътчета, обитаеми с олигарси и всевъзможни други авторитетни фигури. Така че не мисля, че властта е толкоз еднопосочна. При неналичието на водачество в една група, в „ А “ тима е доста сериозен проблем. Той може да докара до доста съществени проблеми с връзките в групата, в морала на групата, в способността да реализира цели. Аз персонално виждам, че държанията, които са насочени към - това отново е термин от груповата логика на психиката и проучването на груповата динамичност в дребните групи - държанията, насочени към реализиране на задачата са прекомерно малко, с цел да съм спокоен, че тази група, този „ А “ тим има солидно бъдеще “, показва общественият псиолог.

Росен Йорданов изяснява още, че има 3 вида държание постоянно в едни екипи. „ Това са: държание, насочено към реализиране на задания и цели, решение на задания, цели и проблеми, държание, насочено към поддържане на груповото взаимоотношение, и облекчаване на самостоятелни изяви, ползи и самостоятелни изяви…При нас в „ А “ тима (както го назова премиерът), в „ А “ тима господства третото по-сериозно отчетливо, като се стартира от персоналните отзиви и се стигне до какво ли още не. Много малко се прави във връзка с поддържане на груповата кохезия…На всичко от горната страна имаме и хора, които имат доста разнороден колективен опит. Има хора, които идват от и бюрократичните, и по-йерархичен, по-субординиран вид организации, с афинитет към формалностите, има хора, които пък са назад, със напълно друга посока – антисистемни, конформисти, хора, които упорстват на мнението на малцинствата и така нататък Тоест, всички тези предпоставки слагат „ А “ тима пред огромни опасности, те в цялостна мощ влязоха във етапа на опълчването. Ако оцелеят, а аз считам, че ще оцелеят минимум до образуването на бюджет, и да изчакат да видят рухването там на мораториума и резултата на цените, може да има стадий на илюзорната единодушие, който обаче е най-опасният от всичките за един екип “ разяснява Йорданов.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР