Обрат с пенсиите! Нови решения. Пенсионната система се нуждае от

...
Обрат с пенсиите! Нови решения. Пенсионната система се нуждае от
Коментари Харесай

Обрат с пенсиите! Нови решения

Обрат с пенсиите! Нови решения. „ Пенсионната система се нуждае от сериозен разбор – спокоен, експертен и изрично неполитически. Откакто започва пенсионният модел, той беше обект на всевъзможни
политически извършения. “
Това мнение изрази в изявление за БНР президентът на КТ „ Подкрепа “ Димитър Манолов. За Манолов моделът за кумулативно събиране на условията за стаж и възраст се нуждае от смяна, тъй като човек, навършил 19 години и по-късно минал през университет, няма право на един ден неявяване от трудовия пазар, с цел да извърши условията.
Според него „ има вероятни решения “.
Втори дирек на пенсионното обезпечаване би трябвало да има, само че въпросът е дали би трябвало да е подобен, какъвто го въведохме и продължаваме да го поддържаме, посочи синдикалистът.

По въпроса с минималната работна заплата Димитър Манолов означи, че работодателите си показват договарянето като диктат и споделят –
„ цялата мощ е в нас “.
„ Стана добра загрявка. Разговорът за идващия бюджет може да се организира по-лесно “, разяснява президентът на „ Подкрепа “ по отношение на Бюджет 2023.
Стажът за пенсия нараства
От 1 август нараства стажът за пенсия, който хората могат да си купят. Причината е, че с влизането в действие на бюджета на Държавното публично обезпечаване за 2023-а година се увеличава минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се от 710 на 780 лв.. Размерът на вноската при закупен стаж е процент от този приход.

От 1 август минималният застрахователен приход за самоосигуряващите се, както и на тютюнопроизводителите и земеделските стопани, се покачва от 710 на 780 лв. – колкото е минималната работна заплата за тази година. По закон всеки, който желае, може да си купи до пет години недостигащ стаж за пенсия, също и образованието във висше или полувисше образователно заведение, както и времето на докторантура.

Размерът на вноската при пазаруването на стажа е 19,8% върху минималния застрахователен приход за самоосигуряващите се. До 31-и юли това правеше 140,58 лева за всеки недостигащ месец, а от 1-и август става 154,44 лева

Традиционно, от опцията за пазаруване на недостигащ стаж за пенсиониране се възползват по няколко хиляди души на година, защото не съумяват да съберат необходиимя застрахователен стаж, а са навършили нужната възраст за пенсиониране.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР