Обрат с пенсиите. Двойно увеличение на възрастните хора, които получават

...
Обрат с пенсиите. Двойно увеличение на възрастните хора, които получават
Коментари Харесай

Неочакван обрат с пенсиите!

Обрат с пенсиите. Двойно нарастване на възрастните хора, които получават оптималното заплащане.

Над 4500 души към този момент са с оптималната пенсия. От 1 юли 2024 година минималната пенсия за застрахователен стаж и възраст в България е увеличена на 580,57 лв.. Това нарастване обгръща към 400 000 пенсионери, които към този момент получават минималната пенсия.

Въпреки това, забележителна част от пенсионерите не престават да получават приходи под 700 лв. на месец, което съставлява над 40% от всички пенсионери в страната.

Актуализацията на пенсиите по швейцарското предписание с 11% докара до доста нарастване на броя на пенсионерите, които получават оптималната пенсия от 3400 лв.. През март 2024 година такива пенсии са получавали 2087 души, до момента в който през юли броят им се е нараснал до 4561 души. От тях, 46 са наследствени пенсии, а останалите са персонални.

Таванът на пенсиите не важи за избрани длъжности като президент и конституционни съдии, само че хората, които ги получават се броят на пръстите на едната ръка.

Съществуват обилни разлики в пенсиите сред мъжете и дамите. Средната персонална пенсия за мъжете е над 1006 лв., до момента в който дамите получават приблизително 738 лв. на месец. Тази разлика от съвсем 270 лв. се дължи на по-високите заплати, които мъжете са получавали по време на трудовата си кариера, и надлежно по-големите осигуровки, които са внасяли.

Към юли 2024 година в България има към 1,24 милиона пенсионери, които получават пенсия за стаж и възраст. Средната пенсия за тази категория е 838 лв., като мъжете получават 1009 лв., а дамите – 760 лв.. Условията за пенсиониране се усилват всяка година, като възрастта и нужният стаж за пенсиониране порастват с по два месеца за дамите и с по един месец за мъжете.

Съществуват обилни районни разлики в размера на пенсиите. Средната пенсия в София е най-високата в страната – 1037 лв., до момента в който в Кърджали тя е най-ниска – 657 лв.. В други области като Разград, Силистра и Търговище междинната пенсия също е под 700 лв.. Най-близо до пенсиите в столицата са тези в Бургас и Перник, където междинната пенсия е надлежно 929 и 901 лв..

Актуализацията на пенсиите от 1 юли 2024 година е значима стъпка към възстановяване на приходите на пенсионерите в България. Въпреки това, обилни неравенства остават както сред другите категории пенсионери, по този начин и сред районите в страната. Необходими са спомагателни ограничения за понижаване на тези неравенства и за обезпечаване на почтени приходи за всички пенсионери.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР