Властта е едно от най-могъщите средства за изразяване на човешките

...
Властта е едно от най-могъщите средства за изразяване на човешките
Коментари Харесай

Дай на простия малко власт и му гледай сеира

Властта е едно от най-могъщите средства за изложение на човешките стремежи, упоритости и хрумвания. Но когато тя попадне в ръцете на човек, който няма задоволително знания, опит или даже мъдрост да я ръководи, резултатите могат да бъдат разрушителни и даже комични.

Фразата „ Дай на елементарния малко власт и му гледай сеира “ носи мъдрост, която разкрива освен за комичността на сходни обстановки, само че и за дълбоката и трагична природа на човешкото държание.

Простотията и властта – рискова композиция

Когато споделяме „ елементарен човек “, постоянно мислим за някого, който е лишен от сложно мислене, информираност и разбирането за нюансите на обществените и политическите действителности. Такъв човек може да бъде елементарен и скромен в всекидневието си, само че когато се снабди с власт – даже и минимална – минусите му се трансформират в източник на спорове и безпорядък.

Често срещаме образци за сходни хора в политиката, бизнеса и даже в всекидневието – хора, които не схващат изцяло своята роля, само че се отдават на злоупотреби и самонадеяност, като имат вяра, че самият факт, че имат власт, ги прави прави.

Липсата на подготвеност постоянно води до авторитарност, тъй като елементарният човек няма потенциал да одобри, че може да бърка. За него властта не е инструмент за възстановяване на света, а средство за удостоверение на неговото „ аз “.

Комедията в нещастието

Интересното е, че в профил постоянно наподобява смешно. Околните виждат по какъв начин индивидът, който не схваща следствията от дейностите си, прави неточност след неточност, вярвайки, че има надзор. Това е класическа комедия на заблудите – нормално, индивидът с власт се оказва в клопката на личната си непросветеност. Той има вяра, че всичко е под неговия надзор, само че в действителност става жертва на личните си лимитирани разбирания.

Тази комедия, обаче, има и мрачна страна. Когато елементарният се снабди с власт, комичните последствия постоянно засягат освен него, само че и близките. Примерите са доста – от дребните парадокси в административната работа до огромните политически произшествия. Историята е цялостна с образци на водачи, които заради неналичието на подготвеност и познание са довели нациите си до рецесии и даже войни. В тези случаи „ сеира “ се трансформира в същинска покруса.

Властта – огледало на човешките дефекти

Властта, когато се даде на елементарен човек, разкрива и най-слабите страни на човешката природа. Липсата на самокритичност, потребността от удостоверение, желанието за надзор на другите – всички тези аспекти се изострят, когато индивидът има в ръцете си власт, която не схваща. Простият човек с власт постоянно изпитва боязън да загуби контрола си и по тази причина стартира да манипулира, заплашва или подчинява другите.

Тази некадърност за рационално мислене и дълготрайно обмисляне прави властта рискова, когато тя не е съпроводена от познания и схващане. Властта, вместо да бъде средство за възстановяване на обществото, се трансформира в оръжие на разрушението.

Мъдростта като контраст на простотията

В диаметралност на елементарния човек, който не знае по какъв начин да употребява властта си рационално, стои мъдрият човек. Мъдростта не е просто познание, тя е способността да се разбере, че властта не е самоцел. Мъдрият водач знае по кое време да слуша, по кое време да работи и по кое време да се отдръпне. Той схваща, че положителното ръководство изисква уравновесен метод, учреден на съдействие, разбор и дълготрайни цели.

За разлика от елементарния, мъдрият човек с власт осъзнава своята отговорност. Той не се възползва от нея, с цел да наложи себе си, а я употребява, с цел да служи на другите. Това е качеството, което липсва на елементарния човек – способността да разбере, че властта не е за персонално наслаждение, а за общо богатство.

Фразата „ Дай на елементарния малко власт и му гледай сеира “ е освен наблюдаване за човешкото държание, само че и предизвестие за заплахите, свързани с неналичието на подготвеност.

Комедията, която постоянно произтича от сходни обстановки, е единствено върхът на айсберга – под нея се крият съществени последствия за обществото. Властта е мощ, която би трябвало да се ръководи от ръце, които схващат нейната стойност и отговорност.

В последна сметка, значимото е да се осъзнае, че властта сама по себе си не е зло. Тя е огледало, което отразява същинската същина на този, който я има. И когато в това огледало се види простотията, следствията са както комични, по този начин и трагични.

Последвайте ЧЕТИЛИЩЕ в  Телеграм :

Вижте още: Властта на пристрастяването и пристрастяването към властта – ГАБОР МАТЕ

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР