Обрат по казуса с Паметника на Съветската армия. Министерството на

...
Обрат по казуса с Паметника на Съветската армия. Министерството на
Коментари Харесай

Обрат с паметника: Пред БНТ говори председателят на съвета към МК

Обрат по проблема с Паметника на Съветската войска. Министерството на културата е разпоредило неотложно преустановяване на демонтажа на монумента още на 14 декември. Документите бяха публикувани от БСП-София. В тях е посочено, че Инспектората по запазване на културното завещание " към министерството подрежда на Областната администрация на София неотложно да прекрати дейностите по ремонт на паметника.

Становището на МК се базира на изчезнало решение на експертен съвет към министъра на културата. Едниствено Българска национална телевизия съумя да беседва с председателстващия този съвет, той изясни обаче, че не би трябвало да му се вменява политическа роля.

Два дни след издаването на публикуваните през днешния ден документи демонтажът не стопира. Тя ще излезе с формален коментар по тематиката в понеделник.

Като съображение той е показал нарушаване на член 14, алинея 1 и 3 от Закона за културното завещание, както и по член 200д, предложение второ от Закона за културното завещание. съгласно които Главна дирекция " Инспекторат за запазване на културното завещание " към Министерството на културата е наложило насилствена административна мярка, за която законът планува авансово осъществяване - прекъсване на премахването.

Председателят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова упрекна регионалния правител на София в безчинство и ще описка ново решене от съда да бде преустановен демонтажът. От МК и от регионалната администрация обявиха, че ще могат да разясняват кацуса в понеделник.

Инспекторатът за запазване на културно завещание разпорежда незабавното прекъсване на всички действия по паметника, защото демонтажът не е координиран със Специализирания експертен съвет по изобразителни изкуства към министъра на културата. В документите е посочено, че съгласно Закона за културното завещание, такова решение на органа е наложително. Председателят му изясни за " По света и у нас ", че регионалната администрация на София не им е предоставила условия от закона план и по тази причина те няма по какъв начин да вземат каквото и да е решение.

" Проект за пренасяне на един еластичен обект от едно място на друго - кое е това място, къде е това място, какво съставлява то, по какъв начин ще бъде сложено, какво ще се случи на мястото, което се освобождава и прочие. А това, че някой някъде е взел решение за унищожаване, това са политически решения, взимат ги хора на напълно друго място ", сподели проф. Христо Харалампиев, ръководител на СЕСИИ към МК.

Вместо подобен план обаче 10 минути преди съвещанието на съвета, те получили документите, които бяха публично публикувани от регионалната администрация, в това число мнението за какво се постанова премахването на фигурите.

" Начинът, по който да бъде демонтиран или отстранен, е чисто техническа работа, с която ние не се занимаваме ", каца проф. Христо Харалампиев.

От регионалната администрация обаче показаха за " По света и у нас ", че от близо 100-те изпратени от тях страници излиза наяве, че те са имали връзка с Министерството на културата, в която на никое място не е ставало дума за възбрана на демонтажа. Заповедта за това е от четвъртък, а в петък регионалният шеф Вяра Тодева е била в командировка и не се е срещнала с документите. Проф. Харалампиев обаче акцентира, че няма по какъв начин съветът, който се състои от създатели, да бъде претрупан с вземането на политически решения и да му се вменява политическа роля.

" Този съвет е към министъра, който може да се съобрази или не с нашето мнение. Ние сме експертен съвет ", посочи проф. Харалампиев.

От БСП-София упрекнаха регионалния шеф в безчинство и корист с държавни средства. Лидерът на Българска социалистическа партия също сподели документте от министерството на културата.

" Въпреки това предписание на способен орган, тази жена, и всички, които са ангажирани със случая, не престават дейностите по разфасоването на паметника, лъжат народни представители, обществеността, че документите им са изрядни и че всичко се прави по отношение на закона ", сподели Корнелия Нинова.

От регионалната администрация дадоха обещание отговор в понеделник. По-рано денем водачът на ГЕРБ Бойко Борисов обвърза демонтажа на паметника с бюджета.

" Нещо, което можеше доста деликатно да се направи като сензитивна тематика, след Конституцията и бюджета, тъй като в този момент са значими дни, се направи отново, както споделих първоначално, по най-глупавия метод. Но с кмет като Терзиев, аз не чакам, Данче, нещо друго да се случи. Падна сняг, удавѝ ни. Единият ден има чердже, на другия - няма. единия ден има арка, на другия няма. Пейки тури, махна ги.

Борисов съобщи още, че демонтажът е трябвало да стане с почитание, без ексцесии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР