Обрат на съдбата в Еврозоната е това, че разговорите в

...
Обрат на съдбата в Еврозоната е това, че разговорите в
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: България е основен кандидат за Еврозоната, но има пречка

Обрат на ориста в Еврозоната е това, че диалозите в Брюксел се насочват към разширение на участието в клуба на единната валута, написа през днешния ден в. " Файненшъл таймс " във връзка вчерашното общо съвещание на Еврокомисята и българското държавно управление в белгийската столица.

Изданието отбелязва, че Европейската комисия, която е претърпяла няколко закани от Грекзит (излизане на Гърция от Еврозоната - бел. ред.) и се е измъкнала от клопката на ниския напредък, желае да одобри евроаутсайдерите. България е главната кандидатка да стане 20-ата членка на Еврозоната, се показва в публикацията.

Вестникът напомня изявлението на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер в поддръжка на евентуалната най-нова членка (на валутния съюз) при срещата му през вчерашния ден с българския министър председател Бойко Борисов: " Трябва да кажа напряко, че България е подготвена ".

Според създателя на публикацията източници в Брюксел показват убеденост, че България може да успее и да покаже, че европроектът в действителност се е завърнал. На доктрина страната значително дава отговор на условията. Валутата й е закрепена за еврото от 1999 година, а държавните финанси са в положително положение. На ниво 29% от Брутният вътрешен продукт, българският дълг е под половината от съответния аршин (60 на 100 от Брутният вътрешен продукт - бел. ред.), а бюджетът е в остатък от 1,6 % като немския, се напомня в обявата.

Изданието припомня и изявление на Бойко Борисов, че до края на година неговото държавно управление ще кандидатства за влизане във валутно-курсовия механизъм ERM-2 - наложителната двегодишна " чакалня " на Еврозоната, само че акцентира, че има спънка.

Авторът отбелязва, че отвън Берлемон (сградата на Европейска комисия - бел. ред.) има по-малко възторг да се разреши на най-бедната страна членка на Европейски Съюз да влезе в лоното на икономическия и валутен съюз, одобряван за най-висша степен на европейската интеграция.

Според скептиците, продължава създателят, участието в Еврозоната би следвало да е освен това от упражнение по осъществяване на бюрократични административни условия в стопански проект.

Освен това, както се отбелязва в публикацията, Маастрихтските критерии за влизане във валутния съюз към този момент наподобява не дават отговор на действителността в обширния клуб на 28-страни членки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР