Обръщение на президента на МОК, Томас Бах към лидерите на

...
Обръщение на президента на МОК, Томас Бах към лидерите на
Коментари Харесай

Томас Бах с обръщение към лидерите на Г20

Обръщение на президента на МОК, Томас Бах към водачите на Г20

Моля, позволете ми да благодаря на нашия общителен хазаин, президент Джоко Видодо, за огромната чест да се обърна към вас, международните водачи.

Приветствам Индонезия за избора на своето мото за тази среща на върха:„ Възстановявайте се дружно, възстановявайте се по-силни “, което идеалнорезонира с новото ни олимпийско мото: „ По-бързо, по-високо, по-силно –заедно “.

Глобалната пандемия сподели кристално ясно какъв брой значим е спортът за
нашето физическо и психическо здраве: спортът може да избавя животи. Ето за какво Международният олимпийски комитет работи в тясно
съдействие със Световната здравна организация за поощряване на здрави и устойчиви общества посредством спорта. Олимпийските спортисти са модели за подражателство за здравословен метод на живот.

Отличното съдействие с държавните управления на Япония и Китай и тясното
ни партньорство със СЗО бяха от решаващо значение за нас, с цел да
организираме сполучливо и безвредно две издания на Олимпийските и
Паралимпийските игри в разгара на пандемията. През тези мрачни времена олимпийските игри Токио 2020 и Зимните олимпийски игри Пекин 2022 дадоха на толкоз доста хора по света вяра и оптимизъм.

Безбройните послания на благодарност от всички сфери на живота са
систематизирани по отличен метод от генералния шеф на СЗО доктор Тедрос
Гебрейесус, който сподели: „ Олимпийските игри сплотяват целия свят в
взаимност и в празник на вярата. “

Можем да обединим целия свят единствено в случай че спортистите от всичките 206
национални олимпийски комитета могат да вземат участие на олимпийските игри.  Само по този метод Олимпийските игри се трансформират в този празник на вярата и устойчивостта.

Това е задачата на Олимпийските и Паралимпийските игри: сливане на
целия свят в спокойно съревнование, без каквато и да е дискриминация.
За Токио 2020 и Пекин 2022 предизвикването да се събере целият
свят беше пандемията.

Днес провокациите пред Олимпийските игри са разследване от
съветската експанзия против Украйна. Инвазията на Русия наруши резолюцията за олимпийското помирение, призната единомислещо от Общото заседание на Организация на обединените нации. Ние осъдихме и санкционирахме съветското държавно управление по невиждан метод за това жестоко нарушаване на Олимпийската харта.

Ние поддържаме спортистите и членовете на украинската олимпийска
общественост на всички места с цялата си взаимност.
Но за разлика от прекалено много други войни и спорове в нашия свят, във връзка с тази война някои държавни управления започнаха да вземат решение кои спортисти ще имат право да вземат участие в интернационалните спортни надпревари – и кои не.
Те го направиха и го вършат чисто по политически аргументи. Те желаят да
вземат решение кои спортисти могат да се квалифицират и най-сетне да се състезават на Олимпийските игри Париж 2024. Ако спортът по този метод стане просто още един инструмент за реализиране на политически цели, интернационалният спорт ще се разпадне. Защото: самата същина на интернационалния спорт е, че решенията за присъединяване и резултатите би трябвало да се основават само на спортните заслуги на спортиста.
Ако обаче този тип политизиране на спорта се трансформира в норма, ще бъде невероятно Олимпийските и Паралимпийските игри да бъдат сплотяваща мощ.

Олимпийският спорт се нуждае от присъединяване на всички спортисти, които
одобряват разпоредбите, даже и изключително в случай че техните страни са в борба или война. Състезание сред спортисти единствено от страни с еднообразно мислене не е меродавен знак на мира.

В тази ера на разделяне нашата роля е ясна: да обединим света, а не
да задълбочаваме раздялите. За да извърши нашата сплотяваща задача, МОК би трябвало да бъде политически безпристрастен. За да разрешат на бъдещите олимпийски домакини да одобряват най-хубавите спортисти от целия свят, без значение от политическите спорове, аз приканвам вас, международните водачи, да подкрепите този политически неутралитет.
Франция, Италия, Съединени американски щати и Австралия са идващите домакини на
Олимпиадите.

В минимум осем страни от Г-20 към този момент има деклариран интерес към семейството на бъдещи Олимпийски и Паралимпийски игри.
Ето за какво смирено ви апелирам: дайте ни тази опция да допринесем за
мира и разбирателството посредством спорта. Подкрепете автономията на спорта, както сте правили в толкоз доста резолюции и заявления на Организация на обединените нации преди.
Няма доста случаи, когато цялото човечество може да загърби разликите си и да се събере в мир.

Както сподели генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш: „ Олимпийският дух е най-важният знак на мира в днешния свят. “
Нека не изоставяме тази скъпа сплотяваща задача на Олимпийските и
Паралимпийските игри във време, когато светът се нуждае от повече
взаимност и мир.

Докато вие, водачите на Г-20, оформяте новия международен ред след
пандемията, аз съм признателен, че мога персонално да ви помоля през днешния ден да подкрепите тази сплотяваща задача на Олимпийските игри.

В този олимпийски дух на взаимност и мир ви благодаря за общителното
внимание. Повтарям апела към вас, международните водачи, който насочих още на церемониите по откриването и закриването на Зимните олимпийски игри в Пекин 2022.

Дайте късмет на мира!
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР