Оборотът на Българска фондова борса“ бележи спад през ноември на

...
Оборотът на Българска фондова борса“ бележи спад през ноември на
Коментари Харесай

Оборотът на Българската фондова борса пада с една трета през ноември

Оборотът на „ Българска фондова борса “ бележи спад през ноември на месечна база с 36.47% и доближава 51.63 млн. лв., оповестиха от борсовия оператор. Понижение има и за интервала януари-ноември по отношение на предходната година.

Броят на покупко-продажбите се резервира съвсем същият – 5349, което по отношение на осъществените 5 424 сделки през октомври тази година, което е намаляване от 1.38 на 100. Сделките за единадесетте месеца са намалели обаче с 35.37% на годишна база.

Най-много сделки през ноември са били подписани с акциите на „ Софарма “ АД – София – 567, на „ Шелли Груп “ АД – София – 445, и на „ Доверие Обединен холдинг “ АД – София – 267.

Оборотът на пазара за напредък BEAM, проведен от „ Българската фондова борса “, където дребни и междинни предприятия получават опцията да си обезпечат финансиране при облекчени условия, е в размер на 2.12 млн. лв., което съставлява 4.12% дял от търговията на фондовата борса.

MTF BSE International е новаторски план в границите на българския финансов пазар. Това е многостранна система за търговия, проведена от БФБ, която дава опция на български вложители да диверсифицират своите портфейли с финансови принадлежности, издадени от едни от най-известните и ликвидни 400 компании в света. Оборотът, който е осъществен през ноември възлиза на 7.02 млн. лв., което образува 13.60% дял от търговията на фондовата борса.

И четирите съществени борсови показателя са на алена територия през ноември. Измерителят на „ сините чипове “ SOFIX губи 0.10% от цената си по отношение на октомври и е еднакъв на 746.23 пункта. „ Принос “ за това имат осем от 15-те обществени сдружения, които вземат участие в базата за пресмятане на показателя. Те приключиха единадесетия месец със спад на цените на акциите на тези компании. В Топ 3 на губещите компании са „ Химипорт “ АД, чийто акции губят 7.14% от цената си, „ Неохим “ АД – Димитровград – с 5.64% спад на котировките, и „ Софарма Трейдинг “ АД – с 3.28% намаляване на цените.

Трите най-печеливши компании в SOFIX са „ М+С Хидравлик “ АД, с растеж на цената от 4.72%, „ Фонд за недвижими парцели “ АДСИЦ – с покачване от 3.45%, и „ Централна кооперативна банка “ АД – с растеж от 2.70 %.

На извършената на 2 ноември  заключителна гала на БФБ по третото издание на стратегия “БиймЪп Лаб ” (beamUp lab) бе оповестено влизането на 20 новаторски компании в четвъртото издание на програмата за стимулиране на растежа на българските компании, оповестиха от „ Българска фондова борса “. Компаниите от софтуерния бранш доминират като брой, само че има и производители на суперхрани, протеинови барчета, шоколадови произведения, както и акумулатори и рамки за колела, водородни технологии, каравани чартърен и други. Общо 80 на 100 от тези компании са минали сполучливо най-малко един рунд на финансиране от рискови вложители. До момента те са набрали от рискови вложители над 30 млн. лв..

„ Българската фондова борса “ и сътрудниците й отличиха най-добре представилите се сдружения от програмата за стимулиране на растежа на българските компании “БиймЪп лаб вол. 3 ” (beamUp lab vol. 3) в шест категории.

На 3 ноември “Българска фондова борса ” осведоми за издаването на лиценз на „ Колективно финансиране “ АД (в развой на учредяване) от Комисията за финансов контрол. Той разрешава на сдружението да ръководи краудфъндинг платформа, която ще улеснява финансирането на новаторски бизнес планове.

“Българска фондова борса ”, дружно с “Централен депозитар ” АД и “Клиър Екс ”, са съществени акционери в „ Колективно финансиране “ АД. Новата краудфъндинг платформа ще способства за разширение на капиталовите благоприятни условия, което e в унисон със устрема на БФБ да поддържа нововъведенията и да предложи съвременни финансови принадлежности, осигуряващи добавена стойност за всички пазарни участници.

Лицензът позволява на “Колективно финансиране ” да дава услуги за групово финансиране. Дружеството има право да прави следните действия и услуги: улеснение на отпущането на заеми и разпространение без корав ангажимент на прехвърлими скъпи бумаги за задачите на груповото финансиране и приемане и предаване на нареждания по отношение на тези прехвърлими скъпи бумаги.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР