Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Нощна ракетна атака над критичната инфраструктура в Украйна

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Руските сили са изстреляли 36 ракети през нощта по цели от сериозната инфраструктура на Украйна, съобщи ДПА.

Ръководителят на канцеларията на президента на Украйна Володимир Зеленски – Андрий Ермак, съобщи, че ракетите са поразили обекти в северната и западната част на страната, както и в Депропетровска и Кировградска област. Прехванати са били 16 ракети.

В Днепропетровска област една 79-годишна жена е починала при ударите, а осем души са бил ранени. Нанесени са вреди на 50 жилища и на промишлено дружество.

В Лвовска област три ракети са поразили сериозен инфраструктурен обект.
Зеленски може да участва на срещата на Г-7 в Хирошима
Президентът на Украйна Володимир Зеленски е отворен към концепцията да участва на срещата на върха на Г-7 в Хирошима, в Япония, в случай че бъде поканен, съобщи Киодо, като се базира на украинския дипломат в Токио.

Зеленски към този момент е пътувал до Съединени американски щати и до няколко европейски страни от началото на съветската инвазия в Украйна, само че не е посещавал към момента Азия.

Украинският дипломат в Япония Сергий Корсунски съобщи, че Украйна е изложена на най-голямата нуклеарна опасност от която и да е друга страна по света в този момент. Той изрази вяра, че страните от Г-7 ще обсъдят на срещата си на върха в Хирошима по какъв начин да се предотвратят сходни страхове.

Според източник от японското държавно управление Кишида е поканил Зеленски и на виртуалната среща на върха на Г-7, на 24 февруари. Тогава се пада първата годишнина от началото на съветската инвазия в Украйна.

Япония е ротационен ръководител на Г-7. Срещата на върха на Голямата седморка в Хирошима ще бъде тридневна и ще стартира на 19 май.
„ Отстъпването на земя ще значи Русия да продължава да се завръща “
Украинският президент Володимир Зеленски изключи отстъпването на територия от страната му в границите на евентуална мирна договорка с Русия.

В изявление за Би Би Си за първата годишнина от пълномащабното навлизане на Русия в Украйна Зеленски предизвести, че отстъпването на земя ще значи Русия „ да продължава да се завръща “, до момента в който даването на оръжия от Запада би доближило мира. Той добави, че плануваната пролетна атака на съветската войска към този момент е почнала.

Зеленски обаче е уверен, че украинските сили могат да не престават да се съпротивляват на настъплението на Русия и да съумеят от своя страна да стартират контраатака, повтаряйки апелите си за повече военна помощ от Запада.

„ Разбира се, че модерните оръжия форсират постигането на мир. Оръжията са единствения език, който Русия схваща “, уточни украинският президент пред Би Би Си.

Володимир Зеленски обърна внимание и на опасността на водача на Беларус Александър Лукашенско да води война паралелно с съветските войски от своята територия, в случай че даже и един украински боец пресече границата. Той изрази вяра, че Беларус няма да се причисли към войната. Ноо посочи, че да се разреши на Русия още веднъж да употребява Беларус като плацдарм за нахлуване би било голяма неточност.

Източник: БТА/БНР
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР