Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Започна възстановяване на електроснабдяването в Украйна, но 80% от домакинствата в Киев са без ток и вода

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.
Заради обстрел, 80% от семействата в Киев нямат вода и електричество
В Киев 80% от семействата нямат вода и електричество след съветския ракетен обстрел в сряда, съобщи ДПА, като се базира на управляващите.

„ Всички общински служби работят, с цел да възстановят електроснабдяването и водоснабдяването в Киев допустимо най-скоро “, заяви в изказване кметът на 3-милионния град Виталий Кличко.

Три украински АЕЦ са изключени от електропреносната мрежа

Засегнати са ефирната телевизионна мрежа, електропреносната мрежа и водоснабдяването. В момента електрифицираните рейсове не се движат поради дефицит на електрическа енергия, а влаковете на метрото се движат едвам през 10 минути.

Правителствени представители дадоха обещание електричеството и водоснабдяването да бъдат възобновени до тази заран.
Възстановяването на електроснабдяването в страната стартира
В Украйна стартира възобновяване на електроснабдяването в редица региони в страната откакто три от общо четирите настоящи атомни електроцентрали на територията й бяха изключени от електрическата мрежа след нова серия съветски удари. За това заяви в Телеграм заместник-ръководителят на президентската администрация Кирило Тимошенко.

Ток към този момент имат в Запорожка област, само че на доста места, в това число в столицата Киев, възстановителните работи са ориентирани първоначално към сериозната инфраструктура.

От Министерството на енергетиката осведомиха, че с изключение на атомните електроцентрали, от мрежата са били изключени и огромна част от ТЕЦ-овете и ВЕЦ-овете, което е утежнило още повече обстановката.

Проблем има и с интернета в цяла Украйна, а на местата, където има връзка, мобилните оператори се оплакват от претоварване на мощностите.
Зеленски упрекна Русия в престъпения срещу човечеството
По мотив обстановката в енергетиката Украйна инициира незабавно съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. На него украинският президент Володимир Зеленски упрекна Русия в престъпения срещу човечеството.

„ В условия, при които температурата на открито е под нулата и десетки милиони хора остават без ток, отопление и вода, това явно е закононарушение срещу човечеството. Съветът би трябвало да даде ясна оценка на дейностите на страната терорист в сходство с Устава на Организация на обединените нации. Украйна предлага да бъде призната резолюция, която осъжда всяка форма на енергиен тероризъм. Ще забележим дали някой по света дружно с Русия ще каже, че тероризмът срещу цивилни жители е нещо положително. “

Зеленски изиска Организация на обединените нации да изпрати задача от специалисти на обектите от сериозната инфраструктура, които да дадат оценка на вредите.

По данни на украинската войска по територията на страната през вчерашния ден са били изстреляни близо 70 ракети, 30 от които по столицата Киев. Най-малко 10 души са починали, а 30 са били ранени.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР