Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното

...
Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното
Коментари Харесай

Киев: 13 000 украински и 100 000 руски военни са загинали от началото на войната

Обобщаваме по-важните събития, свързани с войната в Украйна през последното денонощие.

Между 10 000 и 13 000 украински военни са починали през деветте месеца от съветското нахлуване против Украйна. Това заяви в телевизионно изявление Михайло Подоляк – консултант на президента на Украйна, представен от Българска телеграфна агенция.

Изнесените от Подоляк данни са първите за броя на починалите от края на август, когато главнокомандващият украинските въоръжени сили заяви за близо 9000 убити украински военнослужещите. Говорим намерено за броя на жертвите, сподели Михайло Подоляк, като означи, че ранените бойци са повече от починалите.

Според него до 100 000 съветски бойци са били убити след нахлуването на 24 февруари, а още сред 100 000 и 150 000 са били ранени, изчезнали или неспособни да се върнат в борба.

Миналия месец най-високопоставеният американски военачалник Марк Мили сподели, че към 100 000 съветски и 100 000 украински бойци са били убити или ранени от началото на войната.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба заяви, че три украински посолства в чужбина са получили писма, напоени с алена течност. Външното министерство на Украйна скоро ще излезе със мнение по този въпрос.

Това очевидно е заплашване на Украйна и украинските дипломати, акцентира Кулеба, без да посочи за кои дипломатически задачи става въпрос.

50 украински военни са били пуснати на независимост от съветските сили. От началото на войната повече от 1300 украински бойци са били освободени от плен, сподели президентът Володимир Зеленски във вечерното си послание.
Украйна ще ограничи активността на религиозни организации, свързани с Москва
Зеленски съобщи, че Украйна ще наложи ограничавания на религиозни организации в страната, които имат връзки с Русия.

Висши чиновници по сигурността на Украйна са наредили следствие на активността на клон на православната черква, исторически обвързван с Москва, заяви украинският президент Зеленски.

„ Съветът за национална сигурност и защита разпореди на държавното управление да предложи на Върховната рада законопроект за възбрана на активността в Украйна на религиозни организации, свързани с центрове на въздействие в Русия “, сподели той.

„ Трябва да създадем условия, тъй че никакви артисти, подвластни от държавата-агресор, да не могат да манипулират украинците и да отслабват Украйна от вътрешната страна “, добави Зеленски във своето видеообръщение.

Тези ограничения следват претърсванията, осъществени този месец от украинските служби за сигурност в основния манастир в столицата Киев, където се обитава предстоятелят на Украинската православна черква, както и на още няколко места за поклонение, на фона на съмнения за връзки с Москва. След акциите украинските служби оповестиха, че са иззели няколко хиляди $ и „ проруска литература “.

Преобладаващо православна Украйна е разграничена сред Църква, подвластна от Московската патриаршия (макар че в края на май тя да разгласи, че прекъсва връзките си с Русия поради нахлуването в страната), и друга, представлявана от Киевската патриаршия, която през 2019 година се врече във честност на основания в Истанбул патриарх Вартоломей.

Руската православна черква, чийто патриарх Кирил е мощен покровител на съветския президент Владимир Путин, осъди претърсванията в Украйна като „ акт на заплашване “, ориентиран против вярващите.
Кметът на Киев прикани жителите да се запасят с вода, храна и топли облекла при положение на цялостно спиране на електрозахранването
Кметът на Киев Виталий Кличко сподели на жителите на украинската столица да се запасят с вода, храна и топли облекла при положение на цялостно спиране на електрозахранването, породено от съветски въздушни удари, и съобщи, че жителите би трябвало да обмислят опцията да отседнат при другари в покрайнините на града, в случай че имат такава опция, съобщи Ройтерс.

Кличко предизвести, че температурата в домовете може да падне внезапно при положение на „ прекъсване на тока и разрушение на инфраструктура и цялостната липса на електричество, водоснабдяване, топлоснабдяване и канализация “.

„ Температурата в жилищата може да се разграничава доста от тази на открито “, съобщи някогашният първенец по бокс по време на конгрес по сигурността в Киев, където температурите са към -4 градуса по Целзий.

„ Моля хората да се снабдят с промишлена и питейна вода, трайни хранителни артикули и топли облекла “, съобщи Кличко.

След поредност от съветски ракетни удари тази седмица се наложи спешно прекъсване на електроцентрали в няколко украински градове.

Във вторник украинският министър-председател Денис Шмигал съобщи, че Украйна все има 30 % дефицит на електрическа енергия, шест дни след последната огромна вълна от съветски ракетни удари по електропреносната мрежа.

За да се оправят с неналичието на отопление и електричество, управляващите в Киев сътвориха 430 точки за отопление, където хората могат да се стоплят и да презаредят телефоните си, Кличко обаче съобщи, че броят им е непълен за град с население от 3,5 милиона души. „ Дори 500 няма да оказват помощ, даже 5000 ще са прекомерно малко “, съобщи той.

Русия твърди, че офанзивите ѝ против жизненоважна инфраструктура са законни от военна позиция и че Киев може да постави завършек на страданията на народа си, в случай че се подчини на съветските претенции, които Москва към момента не е дефинирала. Украйна споделя, че офанзивите, целящи да причинят страдалчество на жителите, са военно закононарушение.
Макрон и Байдън се ангажираха да поддържат Украйна толкоз дълго, колкото би трябвало
Президентите на Съединени американски щати и на Франция Джо Байдън и Еманюел Макрон се ангажираха да поддържат Украйна толкоз дълго, колкото би трябвало. Това се споделя в взаимно изказване на двамата водачи, публикувано след техния диалог в Белия дом, съобщи Франс прес.

„ Американският и френският президент удостоверяват, че поддръжката на техните страни за Украйна ще продължи и се ангажират по-специално да й дават помощ от политическо естество, в региона на сигурността, от филантропично и икономическо естество толкоз дълго, колкото би трябвало “, се споделя в текста.

Двете страни се ангажират и с даването на запаси за Украйна през зимата, включително ускорение на доставките на системи за противовъздушна защита и съоръжение за поправяне на енергийната мрежа.

В изказването двамата водачи поемат уговорката да държат Русия виновна за „ необятно документираните жестокости и военни закононарушения в Украйна, осъществени както от нейните постоянни въоръжени сили, по този начин и от нейните проксита, включително и наемнически структури “, добавя Ройтерс.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР