„Обнадеждаващата, добрата новина е, че 30 години след т.нар. преход

...
„Обнадеждаващата, добрата новина е, че 30 години след т.нар. преход
Коментари Харесай

Йотова: 30 години по-късно хората не се задоволяват с плакатна демокрация, а искат качество

„ Обнадеждаващата, положителната вест е, че 30 години след така наречен преход хората не се задоволяват с плакатната народна власт, а желаят качество. Искат обрисуваните на книга критерии за народна власт да бъдат действително изпълнени. Ако се намерят механизмите за по-активно гражданско присъединяване, за по-голям цивилен надзор върху процесите в страната, съм уверена, че България ще се развива в по-добра посока. “

Това съобщи вицепрезидентът Илияна Йотова на конференция „ 30 години. Женският прочит на Прехода и преходите… “. Форумът, проведен от списание „ Жената през днешния ден “ и Женски конгрес за хрумвания, е част от поредност полемики „ Жени. Технологии. Време “.

Илияна Йотова: Държавата би трябвало да поставя повече грижа за читалищата

„ Позиции от вида „ няма народна власт “ не одобрявам. Те са по-скоро израз на обезсърчение, показващо, че не сме съумели да реализираме това общество, към което се стремяхме. Демокрацията е слаба поради слабостта на страната да се оправи с неравенствата и неналичието на правдивост “, посочи Илияна Йотова.

Вицепрезидентът дефинира като неплатежоспособен главния въпрос, който вълнува обществото – Свършил ли е преходът. „ По-важен от него е въпросът, че България е на дъното на всички европейски ранглисти и по всички индикатори е на равнището на разрастващите се страни “, уточни Илияна Йотова.

Вицепрезидентът Йотова означи, че демокрацията не се случва наложително с рухването на тоталитарните режими, за нея би трябвало да се работи непрекъснато. „ Тя е нежна, само че се реализира от всички нас, посредством стабилността и работата на институциите. Огромна, само че към момента незадоволителна за България е ролята на неправителствените организации. Тази социална полемика се подценява “, акцентира Илияна Йотова.

Вицепрезидентът посочи обстоятелството, че най-често използваната дума в изборните нощи бе народна власт. „ Но дружно с нея вървеше и отрицателно определение – изчезнала, незадоволителна, заплата, корист “, съобщи Илияна Йотова и добави, че 30 години след така наречен преход усещаме недостиг на народна власт.



Във втората част на изявлението си вицепрезидентът подчертава върху тематиката за равенството сред половете през миналите години. Илияна Йотова цитира данни на Европейската комисия, съгласно които измененията в правата на дамите от началото на хилядолетието са се случвали със „ скоростта на охлюв “, както ги дефинира и самата европейска институция.

По мотив отминалия Международен ден за елиминиране на насилието против дами вицепрезидентът Йотова съобщи, че тази тематика липсва от вниманието на българското общество. „ Говорим за тази тежка язва в обществото ни единствено когато се случи непоправимото. Проблемът не е единствено в незадоволително добре функциониращото законодателство, само че и във усещанията, в отношението към жертвите “, акцентира вицепрезидентът.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР