Обмисля се задължение за предпазване за някои категории професии –

...
Обмисля се задължение за предпазване за някои категории професии –
Коментари Харесай

МЗ обмисля задължителни тестове за медици и социални работници |

„ Обмисля се обвързване за предотвратяване за някои категории специалности – за чиновниците в старческите домове и тези в лечебните заведения “. Това сподели по bTV служебният министър на опазването на здравето доктор Стойчо Кацаров. 

По думите му това не значи наложителна имунизация. Обсъжда се регулиране на тези процеси с постоянно тестване или документ за преболедуване или ваксинация.

„ Ако тези ограничения не са задоволителни, с цел да овладеят епидемиологичната вълна, ако продължи да нараства приемът в лечебните заведения, ще се наложат спомагателни ограничения. Националният проект планува, че в случай че цялата страна навлезе в тъмночервен сценарий, тогава ще останат да работят единствено яслите и детските градини “, уточни Кацаров. 

Той изясни, че се е наложило поради високата смъртност измежду инфектираните с COVID-19:

„ На всеки 100 инфектирани четирима умират. Принудени сме да вземем ограничения. Ние не изгаряме от предпочитание да постановяваме ограничения, принудени сме да го създадем и то не поради възходящия брой инфектирани, а поради стръмнонарастващия брой на заетите болнични кревати и нарастването на смъртните случаи “, обясни министърът.

Той уточни, че всички ограничавания в новата заповед са съгласувани с професионални организации, съобразени са и с някои техни оферти в над 40 становища, които са получили от здравното министерство. По думите му, по-късно през вчерашния ден, с която работното време за заведенията се удължава до 23 часа, не е основна и други корекции няма и няма да има.

Кацаров добави, че за по-голямата част от ограниченията съществува опция за отпадане в случай че личният състав и посетителите на обещано заведение или клуб на ваксинирани или преболедували и показват „ зелен документ “.

Бонусите за първа линия

Стойчо Кацаров дефинира новата методика за установяване на заплащането на първа линия като по-справедлива:

„ Методиката е възприета и подписана от Българския лекарски съюз и НЗОК. При изготвянето ѝ са позволени някои неясноти и пропуски, които доведоха до напрежение в обособени лечебни заведения, само че ще се създадат корекции “, сподели Кацаров.

„ Преди всеки допир до COVID-19 е бил таксуван с 1000 лева Ако сте доктор, който работи цялостен месец в поделение с заболели от ковид, взимате също толкоз като лекарят съветник от друго поделение, съветвал един пациент “, даде пример Кацаров.

Ще се слага ли трета доза ваксина у нас

Стойчо Кацаров разгласи, че е упълномощил събирането на работна група от специалисти към МЗ, която да излезе със мнение възможно ли е и при кои пациенти с какви заболявания да се приложи трета доза ваксина.

„ Това ще стане евентуално още другата седмица, откакто този съвет издаде съответните рекомендации “, сподели Кацаров

В същото време той добави, че третата доза няма да бъде предлагана всеобщо.

„ Масово използване би трябвало да стъпва върху смяна на разпоредбите. Няма мнение от регулаторния орган - Европейската организация по медикаментите. В този случай не е ясно кой носи отговорност при възможни странични резултати “, каза Кацаров.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР