Обмисля се повишаване на обхвата на ваксинираните момичета срещу рак

...
Обмисля се повишаване на обхвата на ваксинираните момичета срещу рак
Коментари Харесай

Обмислят повишаване на обхвата на ваксинирането срещу рак на маточната шийка

Обмисля се повишение на обсега на имунизираните девойки против рак на маточната шийка. Това сподели шефът на НЗОК проф. Петко Салчев по време на конференция „ Заедно за женското здраве “, проведена от съдружие „ Лекари на света “, в партньорство с Европейския парламентарен конгрес за полови и репродуктивни права и с поддръжката на Българския фонд за дамите, представен от Българска телеграфна агенция.

По думите на проф. Салчев е добре да се намерения и по въпроса за имунизиране на момчетата против човешкия папиломен вирус.

Проф. Салчев уточни още, че в страната ни се работи по съответните стратегии за детско и майчино опазване на здравето, финансирани от страната или от здравноосигурителни вноски. Той напомни, че, откакто е била понижена цената, плащана от НЗОК за раждане посредством цезарово сечение, се е повишил броят на естествените раждания.

Процентът на имунизирани девойки в България е доста невисок – под 15 на 100, уточни и доцент Михаил Околийски, представител на СЗО за България. По думите му в Австралия казусът с рак на шийката на матката е съвсем изкоренен посредством всеобщо имунизиране на младите девойки.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР