Облаците на хоризонта пред легендарния режисьор и сценарист Уди Алън

...
Облаците на хоризонта пред легендарния режисьор и сценарист Уди Алън
Коментари Харесай

Уди Алън – От гений до парий

Облаците на хоризонта пред именития режисьор и сценарист Уди Алън се сгъстяват и за пръв път кариерата на фамозния невротичен нюйоркчанин наподобява в заплаха. Причината е възобновената офанзива към него от страна на някогашната му партньорка Мия Фароу и доведената им щерка Дилън Фароу, която повтори старите си обвинявания към Алън в полов тормоз.

Този път офанзивата съумя да разклати репутацията на Уди и редица известни артисти обществено се дистанцираха от него – нещо, което бе немислимо преди години. Причината е половата параноия и суматоха, парализирала обществото след разкритията за продуцента Харви Уайнстийн и родила прогресивно истерични акции като MeToo.

Още през 90-те Мия Фароу, ядосана от разкритието, че Алън има спекулация с нейната 21-годишна осиновена щерка Сун-И, взема решение да упрекна Уди, че е докосвал полово седемгодишната тогава Дилън Фароу, която е осиновена и от двамата по това време. Тогава Алън към този момент е в развой на богато отразена от медиите и горчива разлъка с Фароу и абсурдът влиза в заглавията. Разследванията откриват, че Алън не е блудствал с Дилън, а версията на Мия демонстративно е пронизана от несъгласия и несъответствия. Уди Алън и до през днешния ден твърди, че душевен нестабилната Мия е внушила на дребната Дилън и я е предиздвикала да повярва в безумните съгласно него изказвания. Въпреки това Фароу не се отхвърля от обвиняванията, а Алън продължава кариерата си и се дами за Сун-и, с която основават семейство. Двамата са дружно и до през днешния ден.

Но бурята, отприщена от разкритията за Харви Уайнстийн, Кевин Спейси и още десетки шоубизнес и медийни фигури, разобличени като полови хищници или най-малко хора със скандално полово държание, нямаше по какъв начин да не засегне и Уди Алън. Вече порасналата Дилън Фароу употребява момента, с цел да повтори обвиняванията и този път медиите и сътрудниците на режисьора в Холивуд взеха решение да повярват. Редица артисти се дистанцираха от него, а новият му филм е под въпрос.

Някои коментатори считат, че жегата ще отмине и Алън ще излезе чист от абсурда и ше може да продължи да прави филми, само че към този момент с по-малко пари и по-малко – или никакви – звезди.

На 82 години той е добра креативна форма и продължава да бъде необикновено работлив и да снима по един филм всяка година. Но последното му произведение “Въртележка ” беше огромен неуспех. Сега над Уди фактически стои една тлъста въпросителна.

Алън е невротичният император на интелигентния комизъм. Той не желае да получи величие посредством работата си. Иска да го реализира, като не умира. И макар че не има вяра в задгробния живот, си е приготвил чифт чисто долни дрехи за там. Алън споделя, че хората го считат за актьор, тъй като има очила и филмите му губят пари, само че финансово те са отчаяние единствено в Съединени американски щати.

Старият континент обожава остарелия занаятчия. По тази причина е въпрос на чест и традиция новото украшение на майстора да бъде показано на фестивала в Кан – лазурния знак на европейския кино елитизъм. Може би най-после точно Европа ще остане последния кей на Алън в случай че от Холивуд дефинитивно го прогонят.

Дори и кариерата му да бъде прекъсната за ценителите постоянно ще остане удоволствието от филми като “Вземи парите и бягай ”, “Банани ”, “Зелиг ”, “Ани Хол ”, “Манхатън ”, “Пурпурната роза от Кайро ”, “Хана и нейните сестри ”, “Съпруги и съпрузи ”…

Не отива да си вземе премиите “Оскар ”


Уди Алън е един от най-награждаваните създатели в историята на киното. Той има 18 номинации за “Оскар ” и четири пъти е печелил най-престижната премия в този бизнес. Уди е най-номинираният и награждаван сценарист в киното, само че ексцентричната му природа се демонстрира и в тази сфера. Той не обича награждаванията и до момента в който през 1977 година филмът му “Ани Хол ” победи в Нощта на академията, Уди даже не участва тъй като е ангажиран да свири джаз с бенда си в Ню Йорк.

За него


Вярвам на обвиняванията и на Дилън Фароу


Искам да кажа, че имам вяра на Дилън. Вярвам на обвиняванията на Дилън и няма да работя повече с Алън. Сексуалният скандал в Холивуд ни сподели доста случаи на могъщи мъже, които са злоупотребявали със своята власт и въздействие. Кампаниите MeToo и TimeIsUp са извънредно значими.

Натали Портман, актриса


Никога към този момент не бих работил с него


Обвиненията против него са съществени, а Дилън би трябвало да бъде изслушана и уважавана. Снимах се при Уди Алън преди пет години в една сантиментална комедия за илюзионисти – “Магия в среднощ ”. Сега е време да кажа, че в никакъв случай към този момент не бих работил с него.

Колин Фърт, артист


Нападнаха го грозно и безчестно


Обвиненията против Уди Алън са разследвани в два американски щата преди повече от 25 години и не е намерено нито едно доказателство в поддръжка на изказванията на Мия Фароу и Дилън. Няма повдигнати публични обвинявания. Нападнаха го грозно и безчестно. Според мен той стана жертва на неправда. Работил съм с него три пъти и това е една от привилегиите в моята кариера.

Алек Болдуин, артист


Той ми е другар и аз съм до него


Вярвам на Уди и неговата отбрана. Той ми е другар и аз съм до него. Още си припомням вълнението, което ме обзе, когато прочетох сюжета на “Ани Хол ”. Толкова новаторски драматургичен метод, хумористични обстановки, каквито не бях срещала на никое място другаде в американското кино, препратки към Бергман и Фелини… Знаех, че създателят на този сюжет е нещо особено. Уди е богатство за киното и един от най-близките му хора. Изпълнена съм с признателност за всичко, което изживяхме и сътворихме дружно през години.


Даян Кийтън, актриса
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР