Областният управител Йордан Иванов върна част от решенията на общинския

...
Областният управител Йордан Иванов върна част от решенията на общинския
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив върна две от решенията за нови такси като незаконосъобразни

Областният шеф Йордан Иванов върна част от решенията на общинския съвет за определянето на размера за таксите на територията на община Пловдив. Според Иванов таксите за разполагане на маси за намерено за сервиране и прилагане на борси е призната без възложен финансов и стопански разбор, като същото важи и за такси за изкарване на удостоверения за таксиметрова активност. Когато планът за наредбата е бил качен на 21 февруари, от община Пловдив не са приобщили съответните разбори към предлагането, с цел да могат пловдивчани да се срещнат с претекстовете. По време на гласуването в локалния парламент, самите съветници също не са били осведомени с въпросните разбори, а в следствие Областна администрация ги получава дружно с решението за повдигането на таксите.

Според Иванов самият факт, че те не са били показани на обществеността, опонира на закона и решението е било взето незаконосъобразно. От друга страна се повдигат и доста въпроси по отношение на по този начин наречените разбори за повдигането на цените на услугите, осведоми.

Според закона всяка една такса на териториите на общините би трябвало да бъде обоснована финансово, защото цената й не може да надвишава разноските на администрацията за даването й. За повдигането на тротоарното право е даден един лист, с който се оправдава смяната й, като в него е записано, че за даването на услугата са били ангажирани 2586 общински чиновници, а общите разноски за нея са в размер 72 милиона лв.. В това число влизат заплати за личния състав, външни услуги, разноски за горива, телефони и прочие

Иванов изрази неразбиране за какво е даден подобен голям размер от общински чиновници и толкоз огромна сума за разноски за въпросната услуга в случай, че тя няма по какъв начин обективно да има връзка с даването на маси за намерено сервиране на заведенията. По подобен метод стоят нещата и с такси за уверение на таксиметрова активност. Двете решения ще бъдат върнати за ново разискване в локалния парламент, като градската администрация би трябвало да наложи корекциите, с цел да бъдат те законосъобразни. Ако локалният парламент не се съобрази с ветото на регионалния шеф, то втория може да нападна решението в Административния съд.

Областният шеф сподели, че при инспекцията на другите такси, които бяха вдигнати с това решение на общинския съвет, не са открити нарушавания, като акцентира, че той ще се води от правилото на правда във всяко едно от решенията, които взима.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР