Областният управител проф. Андрияна Андреева ще поиска незабавно от кмета

...
Областният управител проф. Андрияна Андреева ще поиска незабавно от кмета
Коментари Харесай

Новата сграда на Математическата гимназия под въпрос

Областният шеф проф. Андрияна Андреева ще изиска неотложно от кмета на Варна и от ръководителя на Общинския съвет публична информация за всички подхванати до сегашния миг дейности, свързани с контракта за създаване на нова общинска постройка за Математическата гимназия.

Това се прави предвид на опцията 5-годишният период за капиталовите планове на Община Варна да бъде продължен или отстранен с решение на Министерски съвет. Това обаче е процедура, която следва да бъде инициирана от стимулирано искане на Общинския съвет и от кмета на общината, осведомят от пресслужбата на Областна администрация.

Казусът бе разискван на незабавна среща на регионалния шеф с шефа на МГ„ Д-р Петър Берон “ - Елеонора Павлова. Поводза нея е фактът, че остават по-малко от 4 месеца до приключване периода на контракта от 25 март 2019 година, с който Областна администрация дава на Общината безплатно в благосъстоятелност аграрен парцел с повърхност 14 164 кв.м. за създаване на общинска постройка за реализиране на просветителни действия от Математическата гимназия. Съгласно този контракт, при нереализиране на плануваните мероприятия в период от 5 години от придобиването на парцела, Община Варна е длъжна да трансферира собствеността му назад на страната.

 фотография: Областна администрация - Варна

Притесненията на управлението на МГ са изцяло основателни предвид на това, че през оставащите по-малко от 4 месеца до приключване на контракта не е допустимо да се изпълнят всички клаузи на контракта. Многобройни са обещанията, свързани с нова независима постройка на гимназията, които политици, министри и общественици заявиха както пред учителите и възпитаниците на гимназията, по този начин и в общественото пространство, означи регионалният шеф проф. Андреева.

Новата постройка на МГ се планува да бъде ситуирана в региона на Техникумите. Идейната идея е създадена от австрийско архитектурно бюро по поръчка на фондация, носеща името на гимназията.

 В паркова среда ще бъдат ситуирани четири здания, които ще бъдат свързани между тях подземен. Върху покрива на най-голямата ще има спортно игрище, а върху останалите – фотоволтаици. Между обособените здания ще има улички, които ще основават чувството за малко селце, обясниха създателите на идейния план при неговото показване по-рано тази година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР