Областният управител няма да може обжалва в Административен съд ПУП-овете,

...
Областният управител няма да може обжалва в Административен съд ПУП-овете,
Коментари Харесай

Илиян Филипов: Спира се развитието на Пловдив, защото Данчо Иванов иска да е кмет, но няма да стане

Областният шеф няма да може апелира в Административен съд ПУП-овете, в случай че те бъдат прегласувани от Общинския съвет. Причината е, че в нормативната уредба е записано, че сходни проблеми могат да се жалят единствено от заинтригувани страни, а регионалният шеф не част от тях.

Така, в случай че 12-те ПУП-а бъдат прегласувани на идната сесия, то в съда могат да се жалят единствено от притежатели и други заинтригувани страни. Гл. проектант Димитър Ахрянов съобщи, че Община Пловдив ще продължи да предлага ПУП-ове, а „ Бизнесът за Пловдив” е подготвен да жали в съда решенията, които възпират измененията на устройствените проекти.

Собственикът на ПИМК Илиян Филипов изрази недоволството си от протичащото се. Той съобщи, че обстановката след срещата през днешния ден е безусловно идентична с тази преди седмица и нищо не се трансформирало

„ Едно писмо на министъра не може да стопира ПУП-ове на цялостен град, още повече, че това не е административен акт. На 10 май ще протестираме превозвачи, пътни компании, като и регионална администрация ще я затворим, да не работи, както те не дават на нас.

Аз попитах господин Иванов, в случай че на следващия ден Административен съд каже, че е законно приемането на ПУП-ове, ще понесе ли политическа отговорност и си подаде оставката? Той сподели, че носи такава пред министър-председател. Значи той не носи такава пред нас. Ние не сме във война, желаеме да работим – дали по новия или остарелия Общ устройствен план. Дайте ни законово съображение. Не е обикновено да се стопира развиването на цялостен град. Така се блокира строителство на детски градини, учебни заведения, улици, частния сектор… Защо се прави? Защото това е гербаджийска община и Данчо Иванов желае да стане кмет, е, но по този начин няма да стане такъв”, сподели Филипов.

Областният шеф съобщи, че тези решения не са мораториум върху строителството.

„ Правната сигурност се подкопава с тези решения. Има една работа, която би трябвало да се свърши. Аз съм представител на страната, регионален шеф на Гроздан Караджов, който дава методическо напътствие, което аз би трябвало да съблюдавам. На първо място е законността”, сподели Иванов. Той съобщи, че цялата работа можела да се свърши за три дни, като той е поел ангажимент новата екологична оценка да се прегледа в границите на седмица щом влезе в Регионална инспекция за опазване на околната среда.

Според основния проектант обаче би трябвало най-малко месец, защото работата е доста и има софтуерни периоди.

Следващата работна среща ще бъде при зам.-министъра на Околната среда Тома Белев. На предходната среща от „ Бизнеса за Пловдив” показаха мнение, че точно Белев стои зад върнатото решение на Регионална инспекция за опазване на околната среда за Общ устройствен план, както и писмото на Гроздан Караджов.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР