Областният управител наобласт ПлевенВиолета Иеремиеваразпореди незабавни проверкиза извършените регистрации по

...
Областният управител наобласт ПлевенВиолета Иеремиеваразпореди незабавни проверкиза извършените регистрации по
Коментари Харесай

Под ръководството на Виолета Иеремиева бяха извършени проверки на адресни регистрации по настоящ адрес

Областният шеф наобласт ПлевенВиолета Иеремиеваразпореди незабавни проверкиза осъществените регистрации по сегашен адресв обитаемоте места отобласт Плевен,включени в отчет,изготвен от Групово дело ГРАО. Докладътсъдържаанализ на регистрациите по сегашен адрес и данни за подадените заявки за гласоподаване по сегашен адрес по реда на Изборния кодекс по отношение на идните избори за общински съветници икметовена 29 октомври2023 година

Заповедта на регионалния шеф е издадена в осъществяване на предписание от министър-председателя акад.Николай Денков регионалните шефове неотложно да подхващат нужните дейности за осъществяване на инспекция, според Закона за гражданската регистрация по случаите, посочени вдоклада.

Бяха формирани комисии, които посетиха обитаеми места от региона и в същото време бяха осъществени документални инспекции във всички селища, за които има данни за повишен брой регистрации понастоящ адрес за интервала април 2022 – април 2023 година

Проверките в селата Ралево, Пелишат, Опанец, Мечка и Върбицапротекохапод персоналното управление на регионалния шеф Виолета Иеремиева.

В комисиитеучаствахапредставители от Областната администрация:Александър Йотков – зам.областен шеф,Николай Абрашев - зам.областен шеф, Пламен Топалски – шеф наДирекция„ Административен надзор, районно развиване и държавна благосъстоятелност ”,Цветелина Борисова – старши юрист в Дирекция „ Административно-правно обслужване, финанси и ръководство на собствеността ”, Виолета Хинкова – шеф на Дирекция „ Гражданска регистрация и обредни действия ” в Община Плевен, Ина Василева – гл. специалист от териториалнотозвено ГРАО, основен контрольор Мирослав Маринов – шеф бранш „ Охранителна полиция ” във второ РПУ – Плевен, полицейски чиновници.

Важно е да се подчертае, чеорганитена локалната власт/кметове на общини, кметове на кметства, чиновници на администрациите/, както и териториалните звена на централната власт /полиция, териториално звено ГРАО/ оказаха цялостна поддръжка и сътвориха оптимални условия за провеждането на инспекциите в извънредно къс период.

Припроверките беше установено, че на множеството адреси живеят огромни семейства от ромската общественост иимадинамикана регистрациите, порадисъздаване на нови фамилии,което дава отговор на действително съществуващата социално-битова конюнктура, икономическите им възможностии културна среда.Членовете на комисиитеустановиха, чена множеството адреси с по-голям брой регистрирани,между лицата в реалност съществува родствена връзка по права линия.Тези условия са удостоверени и потвърдени посредством незабавна проверкав Национална база данни„ Население ”от представители на Търговски закон на ГРАО.

Служителите откриханарушение, което е довело до дерегистрацияна лицавобщина Червен бряг.

Касае задва случаявс.Брестена регистрация на лица на адрес, който не дава отговор като механически характерности и не може да служи като жилище, в което да се извърши адреснарегистрация. Сградите на посочените адреси са в недодялан градеж и действително там не може да сеживее.

При прегледа на всички документи, в не малко случаи комисиите откриха, че скупчването на огромен брой лица с адресни регистрации на еднакъв адрес се дължи на административна неточност: прилежащи парцели, коитоимат един административен адресили парцели, в които съществува многофамилна жилищна постройка, която няма обособена идентификация на независими обекти в нея.

След привършване нацялостната проверкабешеизготвен отчет, скойто министър-председателят дабъде информиранза установенитефакти.

След разбор на резултатите от осъществените проверкиобластниятуправителсподеля персоналното си мнение,че най-директниятподход за превъзмогване на тези несъвършенстваса законодателни промени, които да плануват опция за гласоподаване единствено по непрекъснат адрес. Това е законово обосновано от нормите на Изборния кодекс и Закона за локалното самоуправление и локалната администрация.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР