Областният управител на Враца Малина Николова приветства участниците в провелия

...
Областният управител на Враца Малина Николова приветства участниците в провелия
Коментари Харесай

Разкриват кризисен център за жени и деца, жертви на домашно насилие

Областният шеф на Враца Малина Николова приветства участниците в провелия се през днешния ден семинар на тематика „ Координационен механизъм за помощ на потърпевши от домашно принуждение “, проведен от неправителствената организация Фондация „ Асоциация Анимус “. Домакин на форума беше регионална администрация – Враца и на него участваха Катя Кръстанова, представител на „ Асоциация Анимус “, регионалният координатор за домашно принуждение към регионална дирекция на Министерство на вътрешните работи – Враца Атанас Петков, Иван Иванов, прокурор в Районна прокуратура – Враца, заместник-кметът на община Враца Петя Долапчиева, представители на Регионалното ръководство на образованието – Враца и шефове на всички институции, имащи отношение към предварителната защита на домашното принуждение на територията на област Враца.
Областният шеф Малина Николова благодари на Фондация „ Асоциация Анимус “ за провеждането на форума в област Враца.
„ Една от задачите на Фондацията - да посредничи сред разнообразни институции и неправителствени организации, да координира техните старания по проблемите на домашното принуждение, да подкрепя и поддържа районните и локални управляващи в създаването на стратегиите, ограниченията и ресурсите, които обезпечават базата за предварителна защита и превъзмогване на казуса, обвързван с нарушение правата на индивида, в резултат на прояви на домашно принуждение, подсигурява ефикасното взаимоотношение сред „ Асоциация Анимус “ и общините в региона.
Координационният механизъм, който представяте е основополагащ инструмент за взимане на решения и създаване на политики на партньорство сред институциите по използването на мултидисциплинарен метод за всеки съответен случай на домашно принуждение “, съобщи Малина Николова.
Инициативата се организира с поддръжката на еврокомисаря по цифрова стопанска система и общество Мария Габриел, която направи видео послание към участниците във форума.
„ Координационният механизъм за поддръжка на жертви на домашно принуждение е доста мощен инструмент на национално равнище. Имаме необятно поле за деяние, стига да имаме споделена рамка измежду всички институции за феномена „ домашно принуждение “, която да се основава на единно схващане за неговите проявления и разпознаването му “, акцентира в обръщението си еврокомисар Мария Габриел. Тя декларира, че верният път е координацията на институциите и неправителствения бранш, предварителна защита, правна отбрана на потърпевшите и смяна в настройките на обществото. „ Ефективната намеса при положение на домашно принуждение изисква координирани дейности и прагматичен метод на виновните институции. Тази акция е още една смела стъпка напред в битката с насилието “, приключва посланието си Мария Габриел.
По време на форума, регионалният координатор за домашно принуждение към Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи – Враца Атанас Петков съобщи, че органите на реда реализират ежемесечно надзор на случаен симптом на преписките, заведени в съответните структури по Закона за отбрана от домашно принуждение. Той регистрира понижаване на броя на заповедите, издадени от съдилищата по въпросите, касаещи отбраната от домашно принуждение. За 2017 година те са 32, по отношение на 42 за миналата година.
В края на форума регионалният шеф съобщи, че ще предложи на кмета на община Враца да разкрие обществена услуга Кризисен център за деца и дами, потърпевши от домашно принуждение, която да обезпечава 24-часова предпазена среда, с оглед попречване на рецидив на насилието.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР