Гости от 12 страни пристигат в Монтана за честванията на

...
Гости от 12 страни пристигат в Монтана за честванията на
Коментари Харесай

Гости от 12 държави пристигат в Монтана за празника на града „Свети Дух“

Гости от 12 страни идват в Монтана за честванията на празника на града „ Свети Дух “, които стартират през днешния ден и ще продължат до 26 юни, заяви за Българска телеграфна агенция кметът на регионалния град Златко Живков.
Вече са в Монтана делегациите от другарските градове Бялогар (Полша) и Рейкявик (Исландия). Съвсем скоро идва делегация от град Аплиняно в Италия и от град Пирот в Сърбия, от градска община Медиана в Ниш, Сърбия, и от град Каракал в Румъния. За присъединяване във фолклорния фестивал „ Монтана Фолк фест 2024 “ в града идват делегации и танцови сформира от Тбилиси (Грузия), Тирана (Албания), Хластара (Гърция), Килдеър (Ирландия) и от Житомир (Украйна). През седмицата на празника Монтана ще бъде посетена от към 400 публични посетители и участници в танцови групи. Очакваме и сред 5000 и 7000 посетители, които ще посетят събитията от празника и ще гостуват на свои родственици в Монтана, добави Живков.
Днес честванията започнаха с разкриване на галерия „ Епохата на Фердинанд “, на която са показани документи и фотоси от епохата на българският държател Фердинанд. Утре в Монтана се открива алея на занаятите, на която локални и гостуващи занаятчии и производители на сувенири и храни ще показват своите неща. Утре е и фестивалът на северозападната кухня „ Бабина душица “, на който ще готвят локални и гостуващи готвачи. Фестивалът ще е навън и всичко ще се готви на жив огън. На 23 юни в центъра на Монтана ще има фермерски пазар, на който ще бъдат показани присъщи локални артикули и жителите ще могат да пазарят непосредствено от производителите. В същия ден в центъра на Монтана ще има открит шампионат по шах и киноложка галерия.
Денят на самия празник „ Свети Дух “ - 24 юни, ще стартира с церемониален водосвет, който ще отслужи Видинският митрополит Даниил в храма „ Свети Дух “. След това ще има шествие от храма до централния площад „ Жеравица “. Там ще има приветствия от кмета на Монтана, от митрополит Даниил и гостуващите в града делегации от другарски градове, след което ще стартира концерт. На тържествена сесия на Общинския съвет ще бъдат оповестени почетните жители на Монтана.
От 13:30 часа на 24 юни в Монтана ще бъда открит Националният пресклуб на Българска телеграфна агенция, като на място ще участват генералният шеф на организацията Кирил Вълчев, кметът на Монтана Златко Живков, регионалният шеф Ивайло Антонов, депутати от района, кметове на общини, шефове на държавни институции, публицисти и така нататък
Същата вечер на централния площад в Монтана ще има концерт на локални и гостуващи в града фолклорни сформира и на изпълнителката Михаела Филева. Празничният ден ще приключи със заря.
На 25 юни в Монтана ще има научна конференция „ Българският Северозапад в научните проучвания и художествената литература ”, отдадена на Празника на Монтана и честването на 155-та годишнина на Българска академия на науките.
Успоредно с празника в четири поредни вечери от 23 до 26 юни в Монтана ще се организира интернационален фолклорен фестивал „ Монтана 2024 “. Концертите ще бъдат всяка вечер от 19:30 часа, като ще има и един концерт денем на 24 юни. Във фестивала ще вземат участие фолклорните ансамбли „ Арбана “ от Тирана - Албания, „ Летящите грузинци “ от Тбилиси - Грузия, Фолклорна танцова група към Младежки център от Халастра - Гърция, Група за ирландски фигурни танци от Килдеър - Ирландия, Фолклорен отбор „ Сонечко “ от Житомир – Украйна и няколко български фолклорни състава от Монтана. Концертите и останалите прояви от фестивала са безвъзмездни за публиката, посочи кметът на Монтана Златко Живков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР