Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова и

...
Областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова и
Коментари Харесай

Зам.-министър Росица Димитрова: Очаква се минимум 25% увеличение на специализираните социални услуги

Областният шеф на Велико Търново проф. доктор Любомира Попова и заместник-министърът на труда и обществената политика Росица Димитрова разискаха в петък в остарялата столица актуалните провокации пред експертите в обществената сфера.

Дискусията се състоя в Областна администрация в болярския град. Участие във форума взеха заместител регионалният шеф Детелина Борисова, Николина Иванова от АСП, студенти и преподаватели от Великотърновски университет „ Св. св. Кирил и Методий ”.

Проф. Любомира Попова сложи акцент върху нуждата от рационализиране на системата за поддръжка и обществена протекция на уязвими групи и лица, както и опциите за повишение на качеството на човешките запаси, обезпечаващи обществените услуги и институции.



„В обществените услуги има съществени проблеми и рецесия, подбудени от сериозното текучество на личния състав и ниските заплати. Предстои преразглеждане на първия стадий от деинституционализацията на услугите за деца. Заедно с неправителствения бранш и Министерствата на опазването на здравето и образованието ще се набележат ограничения за премахване на пропуските в образованието на личния състав в центровете от фамилен вид. 20% повече средства за прехрана и заплати в областта на 24-часовите обществени услуги ще бъдат заложени като най-малко за 2019 година Очаква се и най-малко 25% нарастване за профилираните обществени услуги“, посочи зам.министър Росица Димитрова.

В кръглата маса участваха и шефове и шефове на обществени институции, експерти работещи в системата за обществено подкрепяне и протекция на деца и лица от област Велико Търново, неправителствени организации.
Всички въпроси и заключения от разискването ще бъдат изпратени до министъра на труда и обществената политика Бисер Петков.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР