Областният управител на София-град Вяра Тодева върна за ново обсъждане

...
Областният управител на София-град Вяра Тодева върна за ново обсъждане
Коментари Харесай

Областният управител на София оспори избора на комисиите в СОС

Областният шеф на София-град Вяра Тодева върна за ново разискване решението на Столичния общински съвет (СОС) от 8 февруари за избора на непрекъснатите комисии и техните ръководители. Това заяви ръководителят на СОС Цветомир Петров.

 

Два месеца общинският съвет бе без ръководител, което блокира работата му

На 8 февруари СОС избра ръководител, заместник-председатели, а също и ръководители на непрекъснатите комисии към съвета. Заседанието продължи 12 часа.

 

На идващия ден кметът на София Васил Терзиев разгласи в пост във Facebook, че в СОС има ново болшинство, което ще резервира управленията на общинските сдружения и няма да пазволи да се създадат промени.

Основният претекст на Тодева е, че гласуването се е състоялото на изключителното съвещание, на което беше определен ръководител на СОС, а това опонира на правилника за работата на съвета. Освен това общинските съветници не са имали опция да се срещнат с предлагането за решение в деня преди съвещанието.

 

Той ще е ръководител на СОС до юли

„ Считам извършеното второ за деня съвещание на СОС за свикано не по реда на привикване на изключително съвещание. Член 67 от правилника планува, че при събития, за които се постанова изключително привикване на СОС, ръководителят насрочва изключително съвещание, на което се разисква единствено събитието, във връзка на което се организира съвещанието “, написа в заповедта на регионалния шеф.

 

„ Това, което прави Тодева, е осъществяване на политическа поръчка. Тя е сложена в тази позиция да бъде представител на страната а не деятел. Ще желаяме нейното премахване, допустимо е това да се случи по време на ротацията “, разяснява Антон Хекимян от ГЕРБ.

Заради тази реакция на Тодева общинските съветници от групата Българска социалистическа партия в СОС желаеха оставката ѝ.

„ За нас дейностите на регионалния шеф Вяра Тодева не са непредвидени. При нея нарушаването на законите към този момент е продължителен проблем. След като си разреши да допусне безусловно нелегално нарязване на Паметника на Съветската войска, какво може да я спре нелегално да попречва работата на Столичния общински съвет като извърши политическо предписание. За нас нейните дейности са бойкот против града и жителите на София “, се споделя в позицията на алените общински съветници.

 

ПП-ДБ и ГЕРБ се скараха за комисиите в общинския съвет

По време на демонтажа на Паметника на руската войска те също желаеха оставката на регионалния шеф на София-град.

 

От обединението ПП-ДБ-СС разясниха, че връщането на решението за избор на комисии на СОС е вярно.

 

Кметски избори най-вероятно ще има нови в София, сподели той

„ Истината е, че незаконосъобразните дейности на новото болшинство ни доведоха до тази невиждана обстановка, отбелязва той. Въпреки че ние неведнъж предупредихме по време на самото съвещание, че процедурата жестоко се нарушава, всички останали толкоз бързаха да си разпределят комисиите на мрачно, че погазиха всички правила и положителни практики и гласоподаваха за провеждането на незаконосъобразно изключително съвещание “, разгласи Борис Бонев от обединението.

 

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР