Областният управител на Пловдив Йордан Иванов ще информира министъра на

...
Областният управител на Пловдив Йордан Иванов ще информира министъра на
Коментари Харесай

Сигнализират министерство на културата за срутването на римска стена в Стария град

Областният шеф на Пловдив Йордан Иванов ще осведоми министъра на културата Атанас Атанасов за тежкото положение и незабавната нужда от укрепването на Северната римска крепостна стена от II век в Стария град.

„ Изпращал съм докладни до трима регионални шефове във времето, откогато казусът съществува. Йордан Иванов пое ангажимент да беседва с министъра на културата, тъй като тази стена е държавна благосъстоятелност. Министерството би трябвало да се намеси, да обезпечи финансиране и тя да бъде укрепена и реставрирана”, сподели кметът на регион „ Централен” Георги Стаменов.

Той е безапелационен, че процедурата е в незабавен порядък, тъй като положението на стената е сериозно.

„ Не ми се и мисли какво ще се случи, в случай че се самосрути. Има голям брой наставления за укрепването ѝ през годините”, акцентира той.

В предишното, когато са изграждали част от къщите по ул. „ Съборна”, оградите, а и самите здания са стъпили на тази стена. Ако се компрометира тя, това ще докара до доста съществени последствия ", предвижда районният кмет.

За казуса от години сигнализира притежателят на арт галерия-музей „ Филипополис” Стефан Малецов. Той алармира за сериозното положение на стената още през 2014 година, когато установи, че след всеки по-проливен дъжд или паднал сняг, каменни парчета от стената падат. Министерство на културата обаче не подхваща никакви дейности, макар че археологическият монумент е обществена държавна благосъстоятелност.

Множеството комисии също не задействат държавната администрация. Констатациите са, че римската стена е в сериозно положение, има наставления, само че от това не последва нищо. Ситуацията обаче към този момент е рискова и заплашва да провокира срутища и на къщи.

Георги Стаменов планува да задвижи и още избавителни действия на Трихълмието.

„ През август ще пуснем дрон и ще обследваме за положението на всички хълмове в Пловдив, на скалните масиви, тъй като тук-там има забележими проблеми с тях. Ще се създадат фотоси с инфрачервани лъчи. Стратиграфското изследване ще ни покаже пукнатините в дълбочина. След това, в случай че има нужда от подсилване или унищожаване, ще се вземат мерки”, сподели той.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР