Областният управител на Пловдив ще върне това решение, заяви миналата

...
Областният управител на Пловдив ще върне това решение, заяви миналата
Коментари Харесай

Областният управител на Пловдив не спря общинската схема с покупката на терен за 35 млн. лв.

" Областният шеф на Пловдив ще върне това решение ", съобщи предходната седмица предкандидатът за кмет от ПП-ДБ Ивайло Старибратов, говорейки за схемата с частния терен в парка до Гребната база, който кметът Здравко Димитров желае да купи за 35 млн. лева

Оказа се, че това е много преждевременно мнение. Областният Илия Зюмбилев отхвърли да върне решението на общинския съвет в града под тепетата, с което на процедура развърза ръцете на кмета Димитров да подпише прелиминарен контракт за откупуването на 67 дка в парк " Отдих и просвета " от мистериозния им частен притежател (виж карето по-долу).

Сагата с терена се точи към този момент много време, като първо частният притежател получи 7 имота за строителство против 50 дка от прилежащ терен, по-късно получи оферта за закупуването на още 81 дка, а в този момент го е разделил на две и ще получи парите, като ще резервира и част от парка. Подозренията на мнозина в града са, че зад тази скица стои много по-голям локален състезател от незнайната " Тея инвест ". По бързането на общината проличава, че тя работи с необикновена скорост - както поради притежателя, по този начин евентуално и поради приключването на мандата на Димитров.

След като единствената спънка за влизане в действие на това решение бе Зюмбилев, в този момент нищо не стопира администрацията да подпише предварителния контракт със притежателите " Тея инвест ". Според него общината би трябвало да преведе 3.5 млн. лева още при сключването на контракта, а по-късно в продължение на три години да изплаща остатъка от 35-те милиона.

" Не е установена незаконност "

Опозицията в съвета, представлявана от Демократична България, изиска от регионалния шеф да спре решението, което съгласно тях е скица, облагодетелстваща частна компания в края на мандата на Димитров. Непредприемането на дейности от страна на Зюмбилев е заради това, че съгласно правния екип на администрацията му " не е установена незаконност, защото е взето от способен орган, с нужното болшинство, в сходство с материалноправните и процесуалноправните условия за правомерност ".

Той изясни това както пред " Капитал ", по този начин и пред жители, които се бяха събрали в понеделник вечерта пред постройката на регионална администрация, с цел да изискат неговата оставка. Присъстващи жители му припомниха, че той самичък е взел участие в митинги в отбрана на парка, а в този момент, откакто има правните принадлежности да отбрани публичния интерес, не го прави.

В своя отбрана той посочи, че като " орган на изпълнителната власт не трябва да позволявам превратно потребление на закона ", а " е належащо да съблюдавам закона и да съблюдавам правилото за добросъвестно практикуване на права ". Според него, щом правният отдел не е намерил неправда, той не може да върне решението по незаконност, което е и единствената му опция.

Протестиращите и внеслата в регионална администрация правно мнение (виж файла) юрист Тони Стойчева бяха на друго мнение. Според тях решението на ОБС е незаконосъобразно, защото то е за откупуване на 67 дка земя, а в свое предишно решение от 13 януари същата година е упълномощило кмета Димитров да откупи целия парцел от 81 дка.

Според Веселина Александрова, сегашен общински консултант от Демократична България и лидер на листата в Пловдив на обединението ПП-ДБ за локалните избори на 29 октомври, това, което може да се направи, е " след изборите новата власт да скапе контракта и да заплати наказателна клауза в размер на 3 млн. лева " По същото време да се пристъпи към ново изменение на Общ устройствен план и връщане на предназначението за озеленяване на двата терена с обща повърхност 81 дка. След това да се извърши тяхното отчуждаване като зелени площи, като сумата с неустойката от развалянето на възможния контракт ще е към 15 млн. лева, или повече от два пъти по-малко от сегашните 35 млн. единствено за 67-те дка.

***

Перлата в короната на Здравко Димитров

Така Веселина Александрова, общински консултант от Демократична България в Града под тепетата, разказа в свое изявление със Сашо Диков по телевизия " Евроком " сагата по връщането на собствеността на 67 дка в парк " Отдих и просвета " към община Пловдив. Решението за подписване на прелиминарен контракт за покупката на терена за 35 млн. лева от частния притежател бе гласувано на 7 септември тази година, само че историята му стартира още през ноември 2022 година, когато Общински съвет (ОБС) - Пловдив, одобри изменение на общия организационен проект (ОУП) на постройка. С него общината предложи 81 дка имот, част от който бе този от 67 дка, да смени статута си от зона за озеленяване с позволено минимално строителство до 1% на зона за " рекреация " с разрешени 30% застрояване.

Макар с изключение на кмета Здравко Димитров и основния проектант на Пловдив Димитър Ахрянов да имаше и други съгласни с смяната, то жителите не бяха. И през декември проведоха огромен митинг, на който обявиха, че си желаят парка и няма да позволен неговото застрояване. Важно е да се означи, че сегашният регионален шеф на Пловдив Илия Зюмбилев е бил на този митинг, с което е изразил позиция теренът да се резервира с доскорошното си предопределение. Вследствие на публичното неодобрение ОБС реши да се образува краткотрайна комисия, която да води договаряния със притежателите от " Тея инвест " за откупуване назад на терена.

Кметът Димитров пък предложи представители на жителите да вземат участие на съвещанията на комисията, въпреки и да се оказа, че този ход е напълно популистки. Дори се стигна до там, че за две от събиранията гражданските деятели бяха комфортно забравени. На едно от първите съвещания стана ясно, че оценката на парцела от 81 дка е 35 млн. лева Председателят на комисията Величко Родопски, заместник-кмет по " Финанси и икономически действия ", подреди да се изготви нова оценка, защото тогава сумата се стори прекомерно огромна.

След това последваха повече от два месеца мъртвило. Тогава от постове във Фейсбук на юрист Тони Стойчева, деен участник в митингите за парка и Международен панаир Пловдив, стана ясно, че кметът Здравко Димитров е разписал заповед, с която за терена в " Отдих и просвета " разрешава правенето на обстоен организационен проект - проект за застрояване и регулация (ПУП-ПРЗ). С него целият парцел се разделя на по-голяма 67 дка и по-малка 13 дка част.

Това се случи без обявяване с обяснението, че ПУП-ът е от частен темперамент, за каквито се уведомяват единствено притежателите на прилежащите парцели. В случая самата община поради парцел, който през май 2022 година получи още веднъж от " Тея инвест " в процедура за отчуждаване, в която замени седем общински терена, на които е разрешено строителство. Другият комшия е Министерството на вътрешните работи (МВР) като притежател на така наречен изтрезвително, ситуирано на продължението на бул. " 6 септември " и наоколо до моста над Гребния канал.

Така при започване на септември кметът Димитров предложи по-голямата част от разделения терен да се откупи за същата цена, на която през май бе оценен целият от 81 дка.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР