Областният управител на Пловдив Дани Каназирева издаде заповед междуведомствена комисия

...
Областният управител на Пловдив Дани Каназирева издаде заповед междуведомствена комисия
Коментари Харесай

Груби нарушения при водното огледало на ВЕЦ-а в община Родопи

Областният шеф на Пловдив Дани Каназирева издаде заповед междуведомствена комисия да извърши инспекция на площта и дължината на водното огледало при ВЕЦ-а край с. Кадиево, както и дали дава отговор на плановите стойности.

Проверката е част от подхванатите дейности за определяне повода за влошеното качество на питейната вода на с. Брестовица и дали съществуването на манган е обвързвано с повишаване на равнището на реката при помпените станции на ВЕЦ-а, където се е образувало заблатяване и изгниване.

При осъществения оглед от комисията, в която персонално участвах, дружно с специалисти от админинистраията, Регионална инспекция за опазване на околната среда, Басейнова дирекция, ВиК, РДПБЗН и община Родопи, бе установено, че по план завиряването на водното огледало би трябвало да бъде на 100 м -150 м. от жп моста при с. Кадиево, а действително то продължава километър нагоре, подминава помпените станции и стига до с. Йоаким Груево, което е в друга община.

В една огромна част има очевидно заблатяване, изсъхнали дървета и растителност вътре в огледалото и по крайбрежията, както и очевидни гнилостни процеси.

"Това, което се вижда от всеки един, е не просто единствено заблатяване, а жестоко нарушение на всички екологични правила. Имаме гниене на дървесна маса и растителност в непосредствена непосредственост до помпените станции и в последна сметка се стига до утежняване качеството на питейната вода. Ако не се вземат незабавни ограничения, то има риск и за сондажа, който водоснабдява с. Кадиево. Няма да оставя този въпрос и ще упорствам, всички институции – и Регионална инспекция за опазване на околната среда, и Басейнова дирекция, и ВиК, да си свършат работата. Ако бъдат потвърдени всички тези нарушавания, които са забележими с просто око и откакто получа експертизата за произхода на мангана във водата, аз ще сезирам и прокуратурата ", разяснява Каназирева.

Вече има предписание ВиК да разпореди осъществяването на техническата експертиза, която в период от 20 дни да откри повода за неочакваното повишаване на стойностите на мангана във водата.

На място, членовете на комисията откриха, също по този начин, сектор от 500м., директно до Помпената станция, който е необятен 100м. и е безотточен. В него, дървета, които са паралелно на помпената станция, са изгнили и са паднали в реката.

Отделно от казуса със заблатяването, по-високото равнище на водното огледало е причина и за целогодишното наводнение на единствената пътна връзка сред двете елементи на с. Кадиево, която минава под жп моста.

Мини Водноелектрическа централа -ът край с. Кадиево е издигнат през 2015 година.

Според гл. специалист в регионална администрация Митко Стойчев действителното му осъществяване не дава отговор на екологичната оценка и утвърдените планове решения.

Не може, по план завияването на водното огледало да е на към 150м. след моста на Кадиево, а то в действителност и действително да продължава километър нагоре, да подминава помпената станция и да стига друга община.

Това е план, който трябваше да се утвърди на регионално равнище.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР