Областният управител на Благоевград се вози в мерцедес, отнет от

...
Областният управител на Благоевград се вози в мерцедес, отнет от
Коментари Харесай

Губернатор се вози в мерцедеса на сутеньор

Областният шеф на Благоевград се вози в мерцедес, лишен от френски сутеньор. Проверка откри по какъв начин е било разпределено имането, отнето от Комисията за определяне на нелегално добитото имущество. До момента няколко автомобила и парцела, иззети в интерес на хазната, са били предадени за прилагане на разнообразни държавни структури. Разпределението е направено от междуведомствения съвет, претрупан със задачата да взема решение къде да отива имуществото.

Според документа първокласното возило, в което се вози губернаторът на Благоевград е било отнето от Мартин Филипов-Дебелия, написа "Монитор ". То е предоставено на регионалната администрация с решение на съвета, като скъпарският мерцедес е бил спретнат от страната през 2009 година Тогава комисията печели първото си дело против престъпник, който не може да изясни произхода на парите си. Филипов не е съумял да потвърди от кое място е натрупал благосъстоянието си, като инспекторите засекли разлика сред декларирани приходи и действително имущество в размер на над 2000 минимални заплати. Затова страната е прибрала от него първокласната кола както и над 140 000 лева С конфискация обаче се разминала

т риетажната къща на Дебелия в Благоевград

която по документи се водела благосъстоятелност на неговите родители. Самият Филипов има неоправдателни присъди за подправени документи в България и за сводничество във Франция. Там той получил 4-годишна присъда за експорт на български студентки проститутки.
Дебелия бе екстрадиран във Франция по искане на парижките управляващи, само че заради примерно държание бе освободен 1 година предварително.

С иззети коли е уредена и регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в София. Две от РПУ-та й са получили по един джип - „ БМВ X5 “ и „ Тойота Раф 4 “, които преди този момент са били благосъстоятелност на Огнян Атанасов – Тополнишкия. Возилата са били иззети, откакто притежателят им бил наказан за наркотрафик в Гърция и България. Името на Тополнишкия нашумя преди няколко години откакто стана ясно, че е на независимост, макар че е бил арестуван при интернационална полицейска интервенция, в която взели участие и служители на реда от Испания. Атанасов и още петима са задържани, а в домовете им служителите на реда разкрили общо 290 000 евро, 24 500 лв., 6 700 $, револвер, 900 грама кокаин, 726 хероин и 970 грама амфетамин. Първата присъда на Огнян Атанасов е от края на 90-те. През 1995 година той е бил арестуван през 1995-а в Гърция и наказан на 18 години затвор за продажбата на над 2 кг. хероин. През 1998 година обаче съумял да избяга от пандиза "Касандра ". През 2006 година пък Атанасов подписва съглашение с Окръжния съд в Благоевград и му е наложена присъда от 3 година затвор и 200 лв. санкция за търговия с опиати в Гърция. Тогава гръцките управляващи желали Тополнишкия да им бъде предаден, само че защото по това България не е член на Европейски Съюз, не важали и европейските заповеди за арест. България обаче отказала да съобщи Атанасов и след 2007-а, когато страната ни към този момент е пълновръстен член на Европейски Съюз. През 2008 година у нас се получава нова заповед за арест от апелативния прокурор на Солун, като тогава Атанасов е разгласен за търсене и на 14 април съдът в Благоевград позволява предаването му. Следва обаче тъжба пред Софийския апелативен съд, че Тополнишкия е наказан в България за същото закононарушение на 3 година затвор и 200 лв. санкция, като на 20 май 2008 година магистратите отсичат, че не може да бъде съден 2 пъти за едно и също закононарушение. Последвала обаче нова заповед за ареста на Тополнишкия - за владеене на 476 грама хероин и кокаин от 2002 година Тя е към този момент е утвърдена, а Атанасов е арестуван в Петрич.

Освен коли, страната е раздала и иззети от бандити парцели. Така

два магазина на Митьо Очите са предоставени на Агенцията по вписванията

Те с обща повърхност от 100 кв. м. и техните хранилища в Несебър. Имотите са прибрани, откакто несебърският наркобос Димитър Желязков подписа договорка с прокуратурата и бе наказан на близо 5 години затвор за образуване на незаконна група за трафик на дрога. Терен от 518 кв.м. в с. Васильово, общ. Тетевен пък е е бил даден от междуведомствения съвет на кметството. Имотът е бил иззет от Петьо Тотевски, който е наказан за лихварство.

От справката излиза наяве още, че съветът е дал на Министерството на земеделието са предоставени 17 парцела, които да бъдат включени в държавния аграрен фонд. С решения на Министерски съвет на Национална агенция за приходите е предадено за продажба имущество, отнето по 152 каузи, в това число и такова, което е останало непродадено до влизането в действие на новия Закон за лишаване в интерес на страната на нелегално добито имущество на 19 ноември 2012 година

Предлагат парцелите да се употребяват за обществени цели

Отнетите парцели да бъдат употребявани със обществени цели, е една от концепциите, които шефът на комисията за лишаване на нелегално добито имущество Пламен Георгиев към този момент е предложил на депутатите. Една от аргументите за това е фактът, че много постоянно страната продава отнетите парцели на много по-ниска от действителната им стойност цена. „ Сега парцелът излиза на търг, само че не са доста хората, които желаят да купят парцел на престъпно лице, тъй като се тормозят да няма реакция от него ", изясни Георгиев. Шефът на КОНПИ показа и предлагането част от отнетото имущество да се разпространява и даде образец с Италия, където на сходни парцели се поставят огромни плакати с надпис - „ отнето от мафията ".„ Е, не споделяме тук да напишем „ отнето от Митьо Очите ", само че въпреки всичко е добре хората да видят отнето имущество ", означи още Георгиев. Затова има концепция бандитски покои, които са били отнети в интерес на страната, да могат да се трансфорат в детски лагери или домове за остарели хора. За задачата към този момент е създаден план по норвежкия механизъм за съдействие. Той коства 1 млн. евро и има за цел рационализиране на системата за определяне на активи у нас. Според белгийското законодателство да вземем за пример е планувано, че сходно имущество или парите от неговото осребряване могат да се дадат като компенсации на жертви на закононарушения. В Испания пък вършат палатите на наркобосовете в клиники за лекуване на подвластни лица. Във Франция пък парите от продажба на имущество на дилъри на дрога се вкарват във фондове за предварителна защита на използването на опиати. В много от европейските страни отнетите къщи на нарушителите стават полицейски сектори или театри.

Осъдените си връщат конфискуваното на търгове

Осъдени бандити си изплащат на търг иззет от страната парцел. Подобни случаи са засекли от Комисията за лишаване на нелегално добито имущество. Според шефа на КОНПИ Пламен Георгиев страната би трябвало да откри метод да ръководи по-добре отнетите от нея парцели на бандити, защото сходни случаи не са необичайност.

След като комисията откри приход на наказаното лице, без легален генезис на парите, се стига до конфискация на имуществото му. След това имането на бандита попада в междуведомствен съвет, който го ръководи или най-често осребрява. Така иззетото имущество се трансферира към Национална агенция за приходите, откъдето се пуска на обществен търг. По закон обаче няма ограничавания за лицата, които могат да играят на общественото наддаване. Единственото, което е нужно, е да се внесе % от първичната цена по сметка на данъчните ден преди търга. Така се стига до обстановки, при които наказаните бандити се явят на проданта и за смешни пари си изплащат, освен това напълно легално отнетите покои или коли. Освен това обществените реализатори описват, че преди да се стигне до покупка на сходно имане то се обезценява доста, защото елементарните хора заобикалят да си купуват движимости, коли или парцели, които до неотдавна са били благосъстоятелност на гангстери, защото ги е боязън.

КОНПИ желае да търси диаманти в тузарските покои
Комисията за лишаване на нелегално добито имущество (КОНПИ) да може да претърсва палатите на проверяваните лица за скрити диаманти или друго скъпо имущество. Такова пълномощие към този момент е поискано от комисията. Според в този момент настоящото законодателство инспекторите вършат цялото си следствие на база на документи. Те ревизират дали бандитите са закупили парцели или коли, яхти и мотори както и какви пари имат по сметки у нас и в чужбина. Много постоянно обаче зад вратите на тузарските покои им се крият скъпи предмети, включително и диаманти, които обаче няма по какъв начин да попаднат в обекта на инспекцията. При доста редки случаи сега инспекторите вършат външни оценки на парцелите, които ще запорират, а в следствие и лишават в интерес на страната. Такъв е образецът и с парцели на несебърския кмет и основния проектант на морската община. За да се избегнат вероятни измами, инспекторите са оценили парцелите им извън, описа шефът на комисията Пламен Георгиев.

Нормативната уредба разрешава още инспекторите да получат данни от регистрите на Национална агенция за приходите за това какви покупки е правил проверявания и фамилията му. Според специалистите обаче доста постоянно на физически лица не се издават фактури за скъпи артикули като бижута, часовници, картини или екзотични пътешествия. Много мъчно могат да се проследят и парите, които човек държи кеш у дома. При доста редки случаи комисията получава данни от полицията или ДАНС, в случай че са правени обиски на палатите за полицейски следствия. Така да вземем за пример инспекторите са научили за сейф със сериозна сума укрита в мазето на разследван от тях престъпник, откакто е бил задържан от ГДБОП и антимафиотите са намерили тайника с парите в избата му.

С новите пълномощия инспекторите ще могат да видят и какви разходи е направила семейството на проверявания за обзавеждане и ремонт и тази сума ще се прибавя към разноските на фамилията за 10 години обратно. По този метод разликата сред заявените приходи и действително притежавано имане ще лъсна доста по-лесно нескрито, безапелационни са от комисията. /БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР