Областният управител Малина Николова проведе днес заседание, на което беше

...
Областният управител Малина Николова проведе днес заседание, на което беше
Коментари Харесай

Обсъдиха как да задържат учениците в образователната система

Областният шеф Малина Николова организира през днешния ден съвещание, на което беше показана информация за действието на механизма по обгръщане и задържане на деца и възпитаници в детските градини и учебните заведения и активността на екипите в взаимната им работа с държавните звена. На съвещанието бяха набелязани и ограниченията по предварителна защита на риска от отпадане от просветителната система.
„ Отчетът за активността на екипите за обсег и действието на Механизма през последните две години е значима насочна точка за бъдещите ни взаимни дейности и координацията сред институциите. Важно е също по този начин да разпространяваме постигнатите резултати и положителни практики по активността за обгръщане на децата и учениците “, означи при започване на срещата Николова.
Началникът на районното ръководство на образованието - Враца Галина Евденова показа детайлна информация за активността на екипите по обсег и постигнатите резултати по написаните в механизма отговорности на страните.
„ Екипите за обсег имат основна роля за триумфа на механизма, като през образователната 2018/2019 година в 10-те общини по предложение на кметовете са обособени в 41 региони за обсег и в тях са включени над 500 представители на РУО – Враца, Районните ръководства на Министерство на вътрешните работи, Дирекциите за обществено подкрепяне, общините, учебните заведения и детските градини. Определящо при осъщественото систематизиране е съобразяването с просветителната инфраструктура и компликациите, свързани с обсега и включването на децата и учениците в просветителната система “, подчертава Галина Евденова.
Тя посочи, че са направени близо 2300 обходи, а върнатите в клас възпитаници са 397. Обезпокоителен е фактът, че 579 са учениците от региона, които са отпътували в чужбина, 238 не са открити на адрес, а 43 са отказалите се да бъдат записани в образователно заведение. Наложени са 188 санкции на родители, по реда на член 347 от ЗПУО с санкция в размер от 50 до 150 лева
„ Резултатите от действието на Механизма са вследствие и от работата на просветителните посредници, за които МОН отпусна средства на просветителните институции с уязвими групи. На територията на област Враца те са общо 33, работещи в 9 детски градини и 33 образователни заведения. Продължава систематичният и изчерпателен надзор на наличието на децата и учениците в просветителните институции. Проблемите при реализирането на дейностите по Механизма са механически, организационни, информационни и липса на резултат от глобите “, добави още началникът на РУО – Враца.
По данни на РУО за образователната 2018/2019 година са отпаднали общо 71 възпитаници, като 52 от тях са под 16 години.
„ Най-много отпаднали възпитаници има в община Бяла Слатина – 22-ма и в общините Борован и Оряхово – по 10. За недопускане на отпадане от учебно заведение е нужна дейна активност от просветителните институции, продължаващи междуинституционални ограничения и взаимоотношения, а също и нормативни промени, гарантиращи родителската ангажираност “, заяви Галина Евденова.
Най-голям е делът на учениците, които са отпаднали заради огромен брой отсъствия, както и тръгване в чужбина, пренасяне в друга област, фамилни или обществени проблеми.
На съвещанието бяха препоръчани ограничения за предварителна защита и споделен опит на общините за понижаване на отпадането на деца и възпитаници.
Началникът на РУО – Враца означи, че предстоят промени в Механизма, като се планува основаване на непрекъснато настоящи екипи в детските градини и учебните заведения (екипи за превенция), прецизиране на периоди и отговорности на участниците, образуване на регулярен продан на информация сред ангажираните институции и съгласуване на техните взаимни дейности за налагане на дисциплиниращи наказания за родителите.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР