Областният управител Малина Николова инициира работна среща на териториалните звена

...
Областният управител Малина Николова инициира работна среща на териториалните звена
Коментари Харесай

Малина Николова се срещна с кметове на общини и кметства от Врачанско

Областният шеф Малина Николова инициира работна среща на териториалните звена на изпълнителната власт с кметовете на общини и кметства в област Враца. На срещата са показани тематични посоки, свързани с осъществяване на държавната политика от кметовете на общини и кметства и координацията на дейностите, произлизащи от нея сред териториалните звена на изпълнителната власт и локалната власт в област Враца.
„ Кореспонденцията, която се води сред страните играе значима роля в осъществяването на държавните цели, само че полемиката, която следва цели да се слагат настоящи въпроси за разискване и намиране на най-адекватните решения. Практиката демонстрира, че обменът на информация по въпросите, които ще сложим за разглеждане е сред териториалните звена и кметовете на общини и не във всеки случай доближава до кметовете на кметства с нужните уточнения и които би трябвало да привеждат в осъществяване държавните решения в дребните обитаеми места. От това събитие е подбуден разширеният състав, в който през днешния ден имате опция да зададете Вашите въпроси и визиите мнения “. С тези думи регионалният шеф Малина Николова откри срещата и срещна присъстващите с главните тематики на полемиката.
Началникът на Регионалното ръководство на образованието – Враца Галина Евденова показа резултатите от осъществяването на Механизма за взаимна работа на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници. 137 възпитаници от региона са отпътували в чужбина с родителите си през първия образователен период, а други 99 са отпаднали от учебно заведение. Само за април кметовете на общини са наложили общо 79 акта на родители, поради това, че децата им не посещават учебно заведение. Галина Евденова показа пред аудиторията провокациите при използването на механизма, като маркира и проблемите пред екипите за обсег.
За превъзмогване на част от проблемите, по предложение на Регионалното ръководство на образованието предизвикват инспекции с РЗИ, Дирекция „ Социално подкрепяне “ и Областна дирекция на Министерство на вътрешните работи. В умозаключение Галина Евденова акцентира, че успеваемостта на приложените и плануваните ограничения в огромна степен зависи от тяхната методичност, поредност и от степента на ангажираност на всички заинтригувани страни към казуса - семейство, учебно заведение, община, институции, общност.
По време на срещата комисар Атанас Петков, шеф на отдел „ Охранителна полиция “ показа главните акценти в работата на ОД на Министерство на вътрешните работи – Враца по повод гарантирането на реда и сигурността на територията на всички общини от региона.
Директорът на РДСП – Враца Мария Търнавска даде насоки на кметовете на обитаеми места по отношение на използването и осъществяването на Правилника за използване на Закона за общественото подкрепяне и подсети, че безработните лица в трудоспособна възраст, които получават месечна помощ и не са включени в стратегиите за претовареност, наложително поставят общественополезен труд по проведени от общинската администрация стратегии за даване на обществени услуги, екологични стратегии, стратегии за благоустрояване и хигиенизиране на обитаемоте места и други стратегии за общественополезни действия. „ Особено значимо е правенето на графици за работа на лицата, полагащи 14-дневен труд в месеца и при отвод за полагане на общественополезен труд от тяхна страна месечната помощ се стопира за период от два месеца считано, от 1-во число на месеца, през който е изработен отводът. При още един отвод за полагане на общественополезен труд, без значение по кое време е изработен отводът през последните 5 години месечната помощ на лицата се приключва за период две години “, безапелационна беше Мария Търнавска.
Директорът на Бюро по труда – Враца Маргарита Ангелова показа осъществяването на ОПРЧР, Проект "Работа " в област Враца. Бюджетът на плана е 80 млн. лв. и в него могат да вземат участие продължително безработни лица и ново регистрирани като безработни лица, които по информация от Национална организация по приходите, не са работили през предходните 12 месеца. Проектът обгръща ремонтни действия и поддръжка на публични здания и комунално–битово обслужване, благоустройство на обитаемото място, разчистване на речни корита, действия, подпомагащи опазването на публичния ред и собствеността на жителите, както и даване на услуги за популацията - разчистване и помощ в дома, дребни ремонтни действия.
В края на взаимната работна среща и по отношение на идното съвещание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособената територия, основният инженер на „ ВиК “ ООД – Враца Кирил Кочев показа Инвестиционните стратегии за 2016, 2017 година и 2018 година На 10-те общини и на Областна администрация – Враца, членове на Асоциацията, са изпратени трите стратегии за разглеждане и утвърждение. На срещата, регионалният шеф Малина Николова заяви, че мненията по тях са върнати на Асоциацията и „ ВиК “ ООД актуализира стратегиите си. Не всички оферти на общините са включени в програмата за 2018, заради невъзможността да бъдат осъществени за една година, само че направените оферти ще бъдат включени в програмата за 2019 година
През септември следва среща в същия формат, на която ще бъдат прегледани въпросите, свързани с дейностите на институциите при бедствени обстановки и рецесии.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР