Областният управител Ангел Стоев няма да наложи вето над новия

...
Областният управител Ангел Стоев няма да наложи вето над новия
Коментари Харесай

Областният управител няма да спре ОУП, законът не му позволявал

Областният шеф Ангел Стоев няма да наложи несъгласие над новия Общ организационен проект на Пловдив, защото законът не му го разрешава. Това излиза наяве от мнение на администрацията, чийто юридически отдел е завършил с разбора на документите, съпътстващи решението на Общински съвет за смяна на ОПУ-а.
Прочетете още
От отговора им излиза наяве, че Закона за устройство на територията /ЗУТ/ е нормативната база, която стопира той да върне решението, поискано по-рано от пловдивчани. Припомняме, че преди седмица пред постройката на Областна администрация се организира митинг в искане Стоев да влезе в законовите си пълномощия и да върне за преразглеждани като незаконосъобразно решението на Общински съвет смяна на ОУП-а.

Днес обаче губернаторът отговори на пловдивчани: „ Решението е признато при съблюдаване на разпоредбите, в това число и във връзка с изискуемото болшинство за взимане на решение. Прието е с гласовете на почти болшинство ¾ от всички общински съветници “.

Посочва още, че регионалният шеф има опция да упражни контрол единствено по правомерност по повод актовете на Общинските препоръки, в случай че в закон е планувано друго, споделя Стоев. Припомняме, че по време на среща с жителите, извършена по време на митинга, регионалният шеф предизвести, че е вероятен точно този излаз от обстановката.

Ангел Стоев обаче показва кой може да върне за ново разглеждане пред Административен съд решението:

„ С измененията от 2021 година в експлицитна наредба се планува, че Общият организационен план  може да се обжалва единствено от притежатели на недвижими парцели, директно наранени от неговите предвиждания  (по реда на член 215, алинея 1 от Закон за устройство на територията в 14-дневен период от обнародването в „ Държавен вестник “ на акта за одобряването или приемането му ). Става дума за парцели, за които е планувано създаване на обекти обществена благосъстоятелност на страната или общината, или за които се откриват ограничавания на собствеността за отбрана на публични ползи – опазването на околната среда и на човешкото здраве, на аграрни, горски и предпазени територии и зони “, написа в мнението на Стоев.

 Става ясно още, че към Областна администрация не престават да постъпват  жалби и сигнали на жители и неправителствени организации, касаещи измененията в Общ устройствен план на Пловдив. На всички тях към този момент са изпратени отговори на база на законовите пълномощия на регионалния шеф, показват от администрацията.  
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР