Областният управител Ангел Стоев декларира своята готовност да съдейства за

...
Областният управител Ангел Стоев декларира своята готовност да съдейства за
Коментари Харесай

Областният управител подкрепи Инициативния комитет срещу кар...

Областният шеф Ангел Стоев заявява своята подготвеност да спомага за решение на проблемите с кариерите над Белащица и безводието в селото в периода на неговото ръководство. Това стана ясно по време на среща с инициативния комитет „ Стоп на кариерите в Белащица “, на която се разгледаха няколко съществени казуса.

Концесионният контракт на „ Холсим кариерни материали Пловдив “ изтече още през февруари тази година. „ Те освен нямат право да работят, само че и липсва съображение техниката им да продължава да стои там. Необходимо е да стартират да вършат рекултивация “, безапелационни са от комитета. От „ Холсим “ са поискали удължение на концесията и включване на нова повърхност. Екоинспекцията е изпратила процедурите на Оценка на въздействието върху околната среда. Междувременно Административният съд в Пловдив разгласи за нелегално затварянето на кариерата над Белащица. Магистратите решиха, че концесионният контракт на „ Холсим “ е спрян без съображение и актът за това се анулира. Решението бе обжалвано пред Върховен административен съд, а оттова потвърдиха решението на Административен съд Пловдив. От инициативния комитет показаха мощно безпокойствие, че това ще породи огромно напрежение.

Договорът на другия концесионер - „ Европейски пътища “, изтича след осем месеца и до момента най-малко няма декларирано капиталово желание за удължение на периода. Съществува още един проблем – кариерите могат да задействат четири свлачища в региона.

На второ място е безводието в Белащица през летните месеци, от което страдат живеещите там. Кариерите са построени върху три карстови извора, а водоизточник не е изработен тъкмо затова.

Всички са наясно със запрашаването от извозването на инертните материали, шума и издевателството от кариерите, подчертаха от инициативния комитет. Те са безапелационни, че няма вид, в който да позволен кариерите да продължат да работят и подчертаха, че в Белащица хората са подготвени да излязат на митинг, в случай че няма развиване в интерес на популацията. От комитета допълниха още, че община „ Родопи “ застава зад техните претенции и желае да развива тази зона за отдих и туризъм.

„ На ваша страна съм. Доволен съм, че гражданското общество се разсънва. Максимално ще вникна в казуса. Моето предпочитание е той да се позволи, съобщи регионалният шеф, и добави, че ползите на хората са най-важни, а животът и здравето са скъпи.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР