Областните управители на Ловеч инж. Светослав Славчев и на Плевен

...
Областните управители на Ловеч инж. Светослав Славчев и на Плевен
Коментари Харесай

Областните управители на Ловеч и Плевен участваха в откриването на барелеф на композитора и капелмайстор Панайот Пипков в Ловеч

Областните шефове на Ловеч инж. Светослав Славчев и на Плевен Иван Петков, дружно с кмета на Ловеч Корнелия Маринова участваха в тържественото разкриване на барелеф на основателя на музиката на химна „ Върви народе възродени “ Панайот Пипков, който е патрон на Националното учебно заведение по изкуствата в Плевен.



Церемонията се състоя на 22 май в 17.30 ч. на площада против новия катедрален храм „ Св. св. Кирил и Методий “ в Ловеч ден преди огромния български празник 24 май.

Освещаването направи Ловчанският митрополит Гавриил. Платното смъкнаха кметът на Ловеч Корнелия Маринова и началникът на Военен гарнизон Ловеч полк. Светослав Църовски.

Инициативата за построяването на баралефа на бележития композитор и капелмайсторе на съдружие „ Пипкови и Ловеч “. Разрешението за слагане на североизточната фасада на постройката на районната библиотека „ Проф. Беню Цонев “, е с утвърждението на Общински съвет Ловеч.

Община Ловеч спомага и посредством военното министерство е обезпечен метал за отливането на барелефа, който е направен от ловешкия ваятел Спас Дочев. В дарителския лист, подкрепили самодейността, са доста компании и частни лица.



„ Хубавите неща се случват когато сме дружно – физически и юридически лица, локална и държавна власт и когато се работи в една посока “, сподели при откриването кметът на Ловеч Корнелия Маринова.

Композиторът Панайот Пипков (1871-1942)се открива в Ловеч през есента на 1900 година, където в тогавашното учебно заведение „ Йосиф І “ написва музиката на химна на българската култура. През лятото на 1904 година той минава на военна работа като капелмайстор на професионалния боен духов оркестър на 34-ти пехотентроянски полк, дислоциран в Ловеч. Създава марша на полка – хоровата творба „ Напред в пердах “. По време на Балканските войни е капелмайстор на два от аварийните полкове. Автор е на доста военни химни. Пенсионира се като военнослужещ.



Панайот Пипков е провъзгласен за Почетен жител на Ловеч (посмъртно) на 3 май 2001 година „ за принос в културата на Ловеч и България “.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР