Областните оперативни щабове в част от големите градове на страната

...
Областните оперативни щабове в част от големите градове на страната
Коментари Харесай

Извънредна новина за онлайн обучението в цялата страна

Областните оперативни щабове в част от огромните градове на страната взеха решение да се удължи срокът за отдалечено образование от 6-ти до 12-ти клас.

Причината е високият брой инфектирани възпитаници и учители. Извън това решение остават децата от 1-ви до 5-ти клас.

С решения на оперативните щабове в Бургас и Варна срокът, в който учениците от 6-ти до 12-ти клас ще се образоват отдалечено се удължава до 30 ноември. Причината - към момента огромният брой заболели учители и възпитаници.

Бургас те са ¼ от всички заболели. В същото време кметът на София Йорданка Фандъкова даде да се разбере, че следва разискване за поетапното връщане на учениците в клас в столичните учебни заведения.

Вместо до 25 ноември, учениците от 6-ти до 12-ти клас в Бургас да продължат да се образоват отдалечено до 30 ноември. Такова предложение Оперативният щаб ще изпрати за утвърждение на министъра на образованието. Искането е поради висок брой инфектирани с COVID-19.

„ Една четвърт или към 1060 души са инфектираните. Имаме три смъртни случаи на учители в областта”, съобщи Вълчо Чолаков - регионален шеф на Бургас.

Извън това решение остават учениците от 1-ви до 5-ти клас в това число.

„ Причината да оставим 5-ти клас е, че по закон до 12 години децата не следва да бъдат оставяни сами у дома”, сподели още Чолаков.

„ Трудно е - и за родителите, и за децата, само че би трябвало да се нагаждаме. Аз съм от работещите родители, които нямат опция да работят дистанционно”, разяснява Антоанета Иванова.

Тя е майка на две деца – в 3-ти и в 6-ти. По думите й отдалеченото образование не дава положителни резултати.

„ За мен това отдалечено образование не се отразява доста добре на дребните деца, изключително на тези, на които следващата година ще им следва кандидатстване. Много по-трудно усвояват материала”, счита тя.

В същото време шефове на гимназии в Бургас са подготвени да поемат самостоятелна отговорността за поетапно връщане на учениците в клас.

„ Тези местни решения, с това поетапно връщане на един или на два випуска, за избран интервал от време, ще даде опция да има доста по-малко възпитаници в училището”, сподели Весела Иванова – шеф на ПГЧЕ „ Васил Левски”- Бургас.

И във Върна, където онлайн образованието също се удължи до края на ноември, имат подготвеност за реакция.

„ Взел съм и примерни графици – да вземем за пример прогимназията е една седмица, гимназията - другата седмица или в случай че желаят през ден да се редуват, съгласно това каква е заболеваемостта във всяко едно от училищата”, съобщи регионалният шеф на града Стоян Пасев.

Подобни разновидности ще бъдат обсъждани и в столицата. Разбира се, ще обсъдим поетапното връщане на учениците в учебно заведение, само че също по този начин считам, че не можем да върнем всички възпитаници след 27 ноември.

Трябва доста деликатно да помислим по какъв метод да дадем опция на някои от тях да стартират учебно заведение, с цел да може да се извърши тази просветителна мярка, която предлага министъра на образованието”, съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова.

Решението ще бъде взето при започване на идната седмица.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР