Областната комисия по безопасност на движението проведе първото си за

...
Областната комисия по безопасност на движението проведе първото си за
Коментари Харесай

Заседава Областната комисия по безопасност на движението

Областната комисия по сигурност на придвижването организира първото си за годината съвещание под председателството на областнияуправител Минчо Афузов.
Единодушно бе признат годишния отчет по сигурност на придвижването за 2022 година и годишната регионална план-програма по БДП за 2023 година и изслушаха информации за пътнотранспортния травматизъм и положението на републиканската и общинската транспортна инфраструктура. Обсъдени бяха и съответни въпроси, свързани с организацията на придвижването, паркирането, светофарните уредби и качеството на осъществяваните ремонтни действия.

По време на съвещанието бяха изнесени данни за броя и главните аргументи за тежки пътнотранспортни катастрофи в област Сливен през 2022 година За интервала са настъпили общо 137 тежки ПТП с ранени и починали участници в придвижването. Загиналите при пътнотранспортни катастрофи са общо 21 – от тях 15 в община Сливен и 6 в община Нова Загора. Ранените са 161 души, от които 105 в община Сливен, 35 в община Нова Загора, 15 в община Котел и 6 в община Твърдица. Най-много тежки пътни произшествия - с ранени и починали, има при конфликт на моторни транспортни средства – общо 45 тежки ПТП, с 10 починали и 62-ма ранени, следвани от тежки произшествия с присъединяване на пешеходец - 31, с трима починали и 30 ранени. Сред статистическите данни прави усещане броят на злополуките с боричкане на велосипедист – 10, с двама починали и 8 ранени. Броят на тежките пътни произшествия с присъединяване на деца е 4, без починали и с четири потърпевши малолетни. По данни на Центъра за незабавна здравна помощ - Сливен, посетените през 2022 година тежки пътнотранспортни катастрофи са 222, с 12 починали и 104-ма тежко ранени.

В хода на съвещанието общините и Областно пътно ръководство – Сливен рапортуваха за осъществените през 2022 година поправки на пътни сектори, съобразени с предварителните обследвания и направените от „ Пътна полиция “ наставления, и показаха проектите си за пътна и улична рехабилитация през 2023 година. Те подчертаха, че реализирането на ремонтни действия напълно зависи от финансовите благоприятни условия на общинските бюджети и утвърдената годишна капиталова стратегия на Агенция „ Пътна инфраструктура “, а също от темпа на процедурите по Закона за публичните поръчки.

От името на Областна администрация, водещият на съвещанието – заместник-областният шеф Антоний Андонов, съобщи готовността на институцията да подкрепи напредването на документите от Областно пътно ръководство към Агенция „ Пътна инфраструктура “, с оглед редуциране на периодите за довеждане докрай на тръжните процедури. Той даде обещание и подпомагане за реализиране на упования ремонт в сливенския сектор на автомагистрала „ Тракия “. От своя страна представителят на Областно пътно ръководство увери, че в случай че няма обжалвания, при започване на летния сезон ще започва цялостната рехабилитация на проблематичния сектор от път II – 53 - от местността „ Агликина поляна “ до село Стара река.

В хода на разискванията бяха коментирани опциите за обезопасяване и намаляване на риска от тежки ПТП в най-опасните сектори от пътнотранспортната мрежа на област Сливен, както и нуждата от промени в организацията на придвижване и решение на тежкия проблем с паркирането в регионалния център. По информация на „ Пътна полиция “, единствено през 2022 година броят на записаните коли в Сливен се е нараснал с четири хиляди.

В рамките на полемиката бяха разисквани още: разновидностите за създаване в област Сливен на оборудване за задържане на свободно придвижващите се по пътната мрежа безстопанствени животни, създаващи заплаха от тежки пътни произшествия, слагането на повече обозначителни знаци и табели за пешеходните зони в обитаемоте места, звуковата сигнализация на светофарните уредби в помощ на незрящите хора и нуждата от нова мантинела в рисков пътен сектор край село Ябланово. Акцентирано бе и върху незадоволителното качество на асфалтовите действия по водния цикъл на град Сливен. Изтъкнато бе, че е нужен по-сериозен надзор върху техническото осъществяване на последващите улични поправки, а също и върху активността на Надзора.

Участниците в съвещанието одобриха график за работата на Областната комисия по сигурност на придвижването за 2023 година. Приветстваха и концепцията на заместник-областния шеф Антоний Андонов за оповестяване на самодейността „ Един ден без автомобил “ - като мярка за облекчение на трафика и тапите в Сливен и за основаването на настройки за по-малко потребление персоналните коли в границите на града.

В състава на комисиата са заместник-областният шеф Антоний Андонов, отрасловите заместник-кметове на общините Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица, заместник-директорът на Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи Станимир Колев, началникът на „ Охранителна полиция “ Димитър Кикьов, началникът на бранш „ Пътна полиция ” Илиян Николов, Мариян Йоргов – шеф бранш „ Пожарогасителна и избавителна активност “ в Регионална дирекция „ Пожарна сигурност и отбрана на популацията “, както и представители от Областно пътно ръководство, териториалното отделение на ДА „ Автомобилна администрация “, Регионалното ръководство на образованието, Регионалната здравна ревизия, Центъра за незабавна здравна помощ, Областния съвет на БЧК, общинската транспортна компания „ Пътнически транспорти ” ЕООД, Асоциация на превозвачите, Съюза на българските автомобилисти и Съюза на преподавателите по авто-мото подготовка в Сливен.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР