Областната администрация поиска незабавното премахване на Паметника на съветската армия,

...
Областната администрация поиска незабавното премахване на Паметника на съветската армия,
Коментари Харесай

ОА иска незабавно махане на МОЧА

Областната администрация изиска незабавното унищожаване на Паметника на руската войска, тъй като е рисков за здравето на жителите, съобщи БГНЕС.

„ Експертното мнение за положението на монумента демонстрира необходимост от незабавна реституция, за която е нужен ремонт и пренасяне “. Това е посочено в заключението на осъщественото проучване на Паметника на Съветската войска.

В мнението се показва още, че паметникът не е поддържан през последните 70 години.

„ В резултат са се появили пукнатини в бронзовите отливки и съществува действителна заплаха от обособяване на детайли от фигурите. Налице са и пукнатини при свързването на частите, тежка разяждане на укрепващата железна структура и „ бронзова болест “ (меден хлорид). При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители “, се споделя в документа.

За предотвратяването на случаите е належащо слагането на спомагателна ограда, което ще се случи в границите на деня през днешния ден, 7 декември. Както към този момент БГНЕС осведоми, в неделя оградата, която заобикаля монумента и би трябвало да защищава жителите, беше паднала.

„ Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия “, декларират още от Областната администрация.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР