Областната администрация на София град ще обжалва разпореждането на съда

...
Областната администрация на София град ще обжалва разпореждането на съда
Коментари Харесай

Областната управа ще обжалва спрения демонтаж на МОЧА

Областната администрация на София град ще апелира разпореждането на съда демонтажът на Паметника на руската войска да бъде преустановен неотложно. Това удостовери пред Любомир Иванов, пиар на управата. На въпрос с какви правни причини ще бъде обжалвано разпореждането Иванов не даде детайлности и съобщи, че те ще бъдат изложени в жалбата.

Куп въпроси стоят без отговор след намесата на съда по разногласието. Според правосъдното прессъобщение регионалната администрация не е показала административен акт, нито контракти, от които да излиза наяве какво следва да стане с фигурите след демонтажа. Не е ясно съгласно съда къде следва да се откарат, по какъв начин би трябвало да се съхраняват, ще се предприеме ли реставрацията на паметника, каква част от отпуснатите средства ще се отделят за демонтажа, каква част за предпазване и защита и каква – реставрацията и последващото монтиране на движимостта, кои длъжностни лица следва да упражняват надзор по осъществяване демонтажа и реставрацията на паметника.

Самото решение на съда още не е оповестено и няма изясненост какви тъкмо документи и доказателства е показала регионалната администрация. Цялата акция бе показана като незабавна във връзка направена през октомври месец експертиза, която открива разрушение на детайли. В първото си известие по тематиката от 7 декември обаче от регионалната администрация обясняваха, че занапред предстоят публични поръчки и единствено ще се сложи незабавно ограда.

„ При това положение на паметника са вероятни съществени произшествия с жители. За предотвратяването им е належащо слагането на спомагателна ограда, което ще се случи в границите на деня през днешния ден, 7 декември. Предстои пускане на социална поръчка за реституция на бронзовите фигури и барелефи, както и за правене на план за трайното им пренасяне, според решението на Столичния общински съвет. Реставрацията ще резервира художествената стойност на скулптурите, с цел да могат да бъдат изложени като експонати на място, което ще бъде разпознато след обширен обзор на всички благоприятни условия “, написа на 7 декември регионалната администрация. На 12 декември демонтажът към този момент бе показан за незабавен и регионалната администрация разгласи, че подхваща действителни дейности по осъществяването му.

Не е ясно по какви процедури е предоставено всичко това и на кого. В профил на купувача на регионалната администрация има единствено една незабавна поръчка, обвързвана с паметника – по наемането на скеле. То е осъществено с процедура на директно договаряне точно заради неотложност. Няма други процедури за осъществяването на самите демонтажни действия. За реституция на паметника държавното управление отпусна 260 000 лева

" Пуснахме сигнал до основния прокурор Борислав Сарафов след решението на Административния съда, че събарянето на паметника на Съветската войска е нелегално. Българска социалистическа партия подаде сигнал за търсене на наказателна отговорност ". Това съобщи водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова в Народното събрание, съобщи БГНЕС.

Нинова съобщи, че наказателна отговорност би трябвало да се търси от регионалния шеф на София, както и на всички ангажирани в разрушаването на паметника. Нинова прикани виновните лица и институции да възстановят паметника. " Средствата ще предложим да дойдат от бюджет 2024 година ", изясни Корнелия Нинова.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР