Област Видин вече не е най-бедната в страната - изместена

...
Област Видин вече не е най-бедната в страната - изместена
Коментари Харесай

Най-бедната област в България вече е Хасково

Област Видин към този момент не е най-бедната в страната - изместена е от Хасково. Брутният вътрешен артикул на глава от популацията в югоизточната област е под 10 000 лева годишно. За съпоставяне - междинното равнище за страната е двойно, а най-високо е в София - над 45 000 лева
Прочетете още
Какво обаче стои зад тези цифри и по какъв начин се усещат по-джоба ни?

Област Хасково се е озовала на дъното, тъй като част от компаниите регистрират налозите си в други градове - само че няма затворени предприятия. А към летище Узунджово има и капиталов интерес.

" Държавният капиталов фонд на Саудитска Арабия са показали интерес и са декларирали, че ще посетят обекта, с цел да видят местоположението вероятно за карго летище и индустриална зона ", споделя Минко Ангелов, регионален шеф на Хасково.

Инвестициите на глава от популацията са под 800 евро, само че безработицата е ниска. Мнението на хората съответствува със статистиката.

Въпреки че област Видин към този момент не е най-бедната в страната, икономическата обстановка остава тежка по думите на Валери Василев, който се занимава с търговия на отоплителни и строителни материали.

" Това, което можеше да ни даде някакво развиване, вместо да продължи с бързи темпове, то беше спряно - знаете обстановката с пътя до столицата ", споделя Василев.

Кметът споделя това мнение и показва стратегическото разположение, което обаче не се употребява пълноценно поради неизградената инфраструктура. Делът на първокласните пътища и качеството на пътната настилка са доста по-ниски от междинните за страната.

" Това е кулоар номер 4, който изостава с 20 години за строителството на моста. През него минават 2000 тира на денонощие от Турция. Не отиват към Сърбия - минават от тук ", сподели кметът на Видин Цветан Ценков.

А през май се чака отварянето на нов цех. Кметът се надява, че с развиване на индустриалната зона и привличане на задгранични вложители ще промени обстановката дълготрайно. Разместването в класацията обаче се дължи на пандемията и другия ритъм на възобновяване, пише БНТ.

" 20-та година всички области понесоха сериозен удар, с изключение на София, която съумя да се задържи над водата. Говорим за доста дребни разлики на процедура ", сподели Адриан Николов, икономист от Институт за пазарна стопанска система.

А столицата остава водач в страната поради динамичната си стопанска система, по-слабо наранена от пандемията.

 

 

 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР