Обиски и разпити, в които участват повече от 300 служители

...
Обиски и разпити, в които участват повече от 300 служители
Коментари Харесай

Обиски по разследване за измами с криптовалута и пране на пари


Обиски и разпити, в които вземат участие повече от 300 чиновници на спецслужбите, бяха осъществени през днешния ден по отношение на огромна интервенция против пране на пари, данъчни закононарушения и тероризъм.

Прокуратурата, ДАНС, жандармерията и следствените служби ревизират адреси, свързани с криптобанката „ Нексо “.

По данни на държавното обвиняване, разследваната скица е за над 90 милиарда $.

Още сутринта прокурори, следователи и сътрудници на контраразузнаването започнаха обиски в над 15 адреса, свързани с компанията. По данни на прокуратурата основата ѝ активност се е осъществявала от България, а притежателите също са българи.

„ Разследват проведена незаконна група, пране на пари, данъчни закононарушения, закононарушения с даване на банкова активност без лиценз и компютърни измами. Тази криптобанака е основала и поддържа интернационална платформа за продан и даване на заеми на криптовалута... Крипотобанката работи посредством голям брой регистрирани търговски сдружения, които огромна част от тях съставляват пощенски кутии, т.е. кухи компании “, разгласи представителят на основния прокурор Сийка Милева.

Установени са над 3, 6 млн. транзакции от и към компанията, някои от тях с рискови играчи на борсата.

„ За последните 5 години като оборот през компанията са минали забележете 94 милиарда $. Клиент на платформата, който е употребявал платформата и е трансферирал криптовалути, е лице, което е публично оповестено за лице, финансирало терористични актове “, добави Милева.

По неофициална информация измежду притежателите на компанията са някогашен народен представител, както и наследник на някогашен министър. Днес телефоните им са изключени.
Преди месеци стана ясно, че 8 американски щата завеждат дело против криптобнаката „ Нексо “.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР