Обилният снеговалеж обърна автомобили в Североизточна България, предизвика спиране на

...
Обилният снеговалеж обърна автомобили в Североизточна България, предизвика спиране на
Коментари Харесай

Снежни неволи: Обърнати коли и автобус, десетки рухнали дървета и селища без ток

Обилният снеговалеж обърна коли в Североизточна България, провокира прекъсване на тока в редица общини в Западна България. В 15 области в страната е разгласен жълт или оранжев код за рисково време. 899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в регионите със снеговалеж. Обработката на настилките продължава, изключително по усойните места и оборудванията, където има предпоставки за хлъзгавост и замръзване, оповестиха от АПИ.

Коли се обърнаха на пътя Варна - Добрич след Аксаково поради мощния снеговалеж . Няма потърпевши хора. От Областната дирекция на Министерство на вътрешните работи оповестиха, че на мястото е изпратена снегопочистваща техника и обстановката е овладяна, пътят е пристъпен. Полицейските екипите са увеличени поради станалите леки катастрофи.

56-годишен водач на лек автомобил умря на място след удар в училищен рейс до тир паркинга по пътя Шумен - Бургас край Смядово малко след 7:30 часа сутринта. Ударът в рейса е бил второстепенен. Първоначалните данни са, че лидерът на колата е изгубил надзор, блъснал се е в мантинелата и по-късно в рейса. Създадена е организация за неотложно транспортиране на децата. Водачът на рейса, мъж на 58 години, е дееспособен, тестван е за алкохол. Пробата му е негативна.

Осем пасажери в рейс пострадаха при злополука към 5:50 часа на пътя сред селата Съединение и Люляково. Возилото независимо аварирало, излизайки в крайпътна канавка. Пострадалите са служащи в кабелна фабрика в село Люляково. Трима от тях са отведени в Университетската многопрофилна болница за интензивно лекуване в Бургас. Там са настанени 50-годишна жена с травма на гръдния панер, 36-годишна жена с травма на предмишницата и 20-годиш

Екип на РСПБЗН-Сливен е евакуирал 10 души, закъсали в 3 автомобила на път в местността " Даулите " . Сигналът е получен на 28 февруари в 04:31 часа. Дежурният екип е достигнал до закъсалите коли и заради непочистеното платно е евакуирал пасажерите от мястото на произшествието като са ги превозили с пожарния автомобил.

Междувременно екип на РСПБЗН-Котел е оказал техническа помощ и е евакуирал двама души, закъсали с лек автомобил на пътя сред град Котел и село Кипилово. Сигналът е получен на 28 февруари в 02:43 часа. Дежурният екип е достигнал до закъсалия автомобил и заради непочистеното платно е евакуирал пасажерите с пожарния автомобил.на жена с травма на гръдния панер. По първични данни рейсът се е обърнал от мощния вятър.

Мокрият сняг събори и 50-годишна липа до заведение в центъра на Разград , оповестиха от общината. Голяма част от ствола и короната са в един от фонтаните на Ларгото. Какви провали има върху него ще стане ясно след отстраняването на дървото. Възстановителни действия ще се наложат и на тротоара, показаха от общинската администрация.

Във връзка с информация от личния състав в околните заведения, че и други дървета в региона на Ларгото основават заплаха и единствено през последните няколко години са паднали при сходни условия и два огромни бора, следва оглед на дървесната растителност с резистограф. След определяне на положението на дърветата, при нужда ще се подхващат ограничения за сигурност.

Без ток и парно в общини

Заради зимната конюнктура без ток са обитаеми места в общините Враца, Мездра и Роман. От електроразпределителното сдружение ЧЕЗ оповестяват, че електрозахранването ще бъде възобновено до обяд. В разнообразни села във Врачанска област токът беше спиран от през вчерашния ден, когато стартира да вали сняг.

Паднали от мокрия сняг дървета и скъсани кабели са измежду вредите от снеговалежа, който стартира от нощес и в Хасково, оповестиха от кметската администрация.

Четвърти ден Велико Търново е без парно отопление. Причината са няколко повреди по топлопреносната мрежа в целия град. Работи се по премахване на пробивите, само че няма изясненост по кое време топлоподаването ще бъде възобновено, поради неприятните атмосферни условия и снеговалежа, оповестиха от " Топлофикация Велико Търново ".

Засегнатите образователни заведения са на различно отопление. С обикновено парно отопление е единствено квартал " Бузлуджа ".

Пътищата на територията на Пловдивска област са проходими при зимни условия, оповестиха кметовете на общини, на чиито територии има високопланински терени. В най-високата община - Лъки снегът е към 20 см, до 50 см обаче е в селата Манастир, Борово и в региона на Кръстова гора. Според кмета Валентин Симеонов хубавото е, че снегът е бухнал и изчистването е до асфалт.

Около 40 см нова снежна завивка се е образувала във високопланинските села на община " Родопи ", сподели кметът на общината Павел Михайлов. От нощес е затворен пътят за село Лилково, само че се чака до обяд да бъде разчистен, защото за там са отпътували два трактора. В момента в селото има към 15 души, които са обезпечени с храна и дърва за огрев, добави кметският наместник Румен Димитров. Заради повреда на електропреносната мрежа без ток са селата Бойково и Дедево , екипи на ЕВН работят по премахване на казуса, прецизираха от общината. Няма постъпили сигнали за бедстващи хора или за закъсали коли.

Над 50 снегопочистващи машини обработват пътищата в област Стара Загора , заяви Денчо Денев, дежурен оператор в Областното пътно управление-Стара Загора (ОПУ- Стара Загора).

На прохода Шипка вали сняг, пътната настилка е заснежена и видимостта е намелена до 50 метра , заради мощен вятър, температурата все още е минус четири градуса. На прохода Хаинбоаз придвижването е при заснежена пътна настилка, само че с добра видимост.

Снеговалеж има и на Автомагистрала " Тракия ", в региона на Чирпан, Мъглиж, Раднево и Гълъбово . Всички пътни артерии са обработени и проходими при зимни условия.

Опасно време в 15 области в страната

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за през днешния ден предизвестие за обилни превалявания и за мощен вятър. В 12 области в Централна и Източна България е в действие жълт код код за снеговалежи и за формиране на нова снежна завивка - до 15-20 сантиметра. Ще духа и мощен североизточен вятър, както ще има условия за преспи и навявания, оповестяват от Национален институт по метеорология и хидрология.

В областите Бургас, Варна и Добрич е в действие оранжев код за през днешния ден. Там ще духа краткотрайно плевел североизточен вятър и също ще има обилни снеговалежи, по крайбрежието ще вали най-вече дъжд.

Предупредителните жълт и оранжев код са оповестени в картата за рисковите метеорологични феномени, която е на уеб страницата на Национален институт по метеорология и хидрология.

 Снимка: БТА

АПИ близо 900 снегорина на терен

899 снегопочистващи машини обработват пътните настилки в регионите със снеговалеж Поради изобилен снеговалеж и снегонавявания е лимитирано придвижването на всички моторни транспортни средства през най-високия старопланински проход " Троянски " и през Дюлинския проход в област Бургас. За снегопочистване е лимитирано прекосяването на тежкотоварните коли над 12 тона по републиканските пътища в област Смолян, както и през проходите " Печинско ", " Рожен " и " Превала ". Движението на останалите коли по републиканската пътна мрежа в област Смолян се реализира наложително с вериги. Около 35 см е падналият сняг в региона .

За снегопочистване е лимитирано прекосяването на МПС над 12 тона с ремаркета и полуремаркета по път II-84 Велинград - Юндола, II-37 Батак - Доспат, път III-198 Гоце Делчев - Катунци през " Попови ливади ", по път III-197 Гоце Делчев - Доспат, път III-358 Шипково - Рибарица, както и по път III-865 Кърджали - Ардино. Движението през Граничен контролно-пропусквателен пункт " Гюешево " в посока Република Северна Македония краткотрайно е спряно за камиони над 12 тона заради снеговалеж и ограничаване от прилежащата страна.

Снощи имаше запушване по пътя Пампорово-Чепеларе поради неспазване на рестриктивните мерки за придвижване на колите, както и поради недобросъвестни водачи, пристигнали в курорта на ски с летни гуми на колите си, оповестиха от Пътното ръководство.

Снощи гневни водачи заляха обществените мрежи със фотоси и видеоклипове от леки произшествия и колони от коли, поради непочистени пътища.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР