Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в

...
Обилните дъждове през последните дни повишиха нивата на реките в
Коментари Харесай

Реки преляха в Пернишко, бедствено положение в Трън, хиляди без ток в Монтанско

Обилните дъждове през последните дни покачиха равнищата на реките в област Перник. На места те излязоха от коритата си и провокираха наводнения.

 Река Искър излезе от коритото си в Курило, изпускат язовири в София (снимки) Виж още

Бедственото състояние в Трън е в действие от през днешния ден и със период на деяние 7 дни. Река Ерма е повишила равнището си с 3 метра, излязла е на няколко места от коритото си и е предизвикала наводнения.

Високите води на реката са наводнили частни парцели и дворове в Трън. Почти отцепен бе квартал " Мурговица ", тъй като свързващият го с града мост в по-голямата си част бе под водата.

По думите на кмета на Трън Цветислава Цветкова водната буря е овладяна, равнището на реката към този момент спада. Движението по моста към този момент е възобновено. Няма бедстващи хора или такива, които би трябвало да бъдат настанени отвън домовете си.

 Рухнало дърво проби тръбопровод в Морската градина във Варна (снимки) Виж още

Има сигнал и от село Ярловци за наводнени земи, заяви шефът на Регионалната дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Перник комисар Борис Борисов.

Частично бедствено състояние ще бъде оповестено всеки миг за Батановци, Ярджиловци и Черна гора, заяви пред Българска национална телевизия кметът на Перник Станислав Владимиров. Улици в трите обитаеми места са превърнати в реки поради проливните дъждове и последвали наводнения. И в трите села има къщи със заляти изби. Най-сериозна е обстановката в Батановци, където ще бъдат евакуирани хората от към 20 къщи.

Очаква се равнището на река Струма там през идващите часове да се увеличи още, заяви още кметът.

Мръсотия се излива от канализацията по улиците на Батановци, заяви кметът на обитаемото място Радослав Петров. Заради нарасналото равнище на река Струма канализацията, която е заустена в нея, е почнала да връща и мръсотията изтича отвред, изясни кметът. Наводнен е целият квартал " Средорек ". Проблемът с канализацията датира от 15 години, уточни Петров.

Изгражда се дига на река Мещичка сред пернишките села Зидарци и Ярджиловци, заяви кметът на с. Ярджиловци Росица Лазарова. По думите й доста е нараснало равнището на реката и са наводнени къщи в Кръстина махала.

 Дърво падна върху 5 коли в Пампорово, по знамение няма потърпевши Виж още

Проблеми има и с увеличеното равнище на река Конска , сподели още Лазарова. Водата е заляла изби и дворове в Божилова махала. Сутринта дерето е било почистено.

На 30 сигнала за премахване на последствията от падналите значителни превалявания в региона са реагирали чиновниците от Регионална дирекция " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " в Перник през почивните дни, оповестиха от полицията. Имало е голям брой сигнали за наводнени изби, приземни етажи на здания, пътни платна и улици, както и премахване на паднали дървета. Основните проблеми са били в община Перник, където са посетени 28 адреса, прецизира ОД на Министерство на вътрешните работи.

Вчера стартира следено изпускане на язовир " Студена " откакто беше регистриран рекорден приток на вода във водоизточника поради изобилните превалявания през последните дни.

Близо 2 млн. куб. м разделят от оптималния размер питейния водоизточник на Перник, който единствено допреди година беше пред пресъхване.

На 6 000 л/сек. е увеличено от 12,00 ч. през днешния ден водното количество, изпускано от язовир " Студена ", заяви на Българска телеграфна агенция изпълнителният шеф на " В и К " - Перник Борислав Иванов. Това се постанова поради покачвания приток към водоема, който за последното денонощие е 8281 л/сек., при разход - 590 л/сек. Досега от язовира са изпускани сред 2 000 - 3 000 л/сек.

Само за последния час притокът е достигнал 12 000 л/сек., уточни Иванов. Водният размер на язовира е 23 692 800 куб.м при потенциал 25 519 100 куб.м.

Ако достигнем размер от 24 000 000 куб.м, на чиято граница сме, би трябвало да изпускаме същото количество, което влиза в язовира, уточни Иванов. По думите му обстановката е под надзор, увеличеното количество изпускани води е една от ограниченията за ръководството й.

Снегът скъса електрически далекроводи в област Монтана

Тежкият влажен сняг е предизвикал повреди в електрически далекопроводи на разнообразни места в планинските елементи на област Монтана, оповестиха от регионалната администрация в града.

Прекъснат е далекопровод от 110 киловолта в община Чипровци, който води към електрическата подстанция в село Мартиново. Заради това няколко селища от община Чипровци са без ток. Друга повреда е оставила без ток към 3000 души в села от общините Берковица и Вършец. Екипите на електроразпределителното сдружение сега работят по премахване на повредите. Работи се и по унищожаване на паднали върху пътното платно дървета на разнообразни места в старопланинския проход Петрохан, който свързва Монтана и Берковица със София.

През нощта в Монтана и доста селища от района е валял пороен дъжд, подправен със сняг, на някои места са падали и гръмотевици, което не е особено за зимните месеци. Количеството на преваляванията в Монтана е 41 литра на квадратен метър, а в другите селища на района 33-38 л/кв.м., оповестиха от хидро-метеорологичната станция край Монтана.

През последните три дни равнището на язовир " Огоста " край Монтана се е повишило с 68 сантиметра. В момента във водохранилището са събрани към 304 милиона кубически метра вода, при оптимално вероятен размер от 505 млн. куб. м. вода.

Два пътя в област Монтана са затворени за придвижване - прохода Петрохан и шосето от Берковица до хижа Ком в Стара планина. Останалите пътища в района са почистени и опесъчени и са проходими при земни условия, оповестиха от Областното пътно ръководство в Монтана.

Продължава разчистването на Петрохан

Екипи на пътноподдържащата компания и на " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " не престават разчистването на падналите и пречупени дървета и клони на пътя през прохода " Петрохан ". Движението през него остава затворено заради заплахата от рухването на нови, оповестиха от Агенция " Пътна инфраструктура ".

Четири багера и два товарача подкрепят екипите, които работят при извънредно тежки условия.

До възобновяване на прекосяването през " Петрохан " водачите могат да употребяват като различни направления път Е-79 Монтана - Мездра и от там през Искърското дефиле или по Автомагистрала " Хемус " до София и назад.

Всички регионални пътни ръководства наблюдават метеорологичните прогнози по региони и подхващат обработка на настилките във връзка предстоящото захлаждане, с което се усилват и предпоставките за замръзване. За повишение сигурността на придвижване, в случай че метеорологичните условия го изискват ще се затварят избрани сектори за култивиране на трасето с химически субстанции и инертни материали, показват от пътната организация.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР