Обикновено спазваме инструкциите в листовката или се доверяваме на издадената

...
Обикновено спазваме инструкциите в листовката или се доверяваме на издадената
Коментари Харесай

Вредните комбинации на лекарства с храни и напитки

Обикновено съблюдаваме инструкциите в листовката или се доверяваме на издадената рецепта. Там обаче не е посочено какво не трябва да ядем и пием (освен по принцип рисковия алкохол) паралелно с приема на хапчетата. Шест са най-разпространените комбинации, които би трябвало да заобикаляме.

Статини и сок от грейпфрут

 Сокът от грейпфрут забавя действието на медикаментите за понижаване равнището на холестерола. Сокът от грейпфрут забавя действието на медикаментите за понижаване равнището на холестерола.
Лекарствата от тази група са препарати за намаление на холестерола в кръвта и се предписват за попречване на инфаркт на миокарда и на инсулт. Хората, които знаят, че имат висок холестерол, постоянно трансформират метода си на живот и се стараят да усилят количеството плодове и зеленчуци в менюто си. Въпреки че това се предизвиква, значимо е да се знае, че сокът от грейпфрут може да забави разграждането на статините в организма. По този метод се усилва наличието им в кръвта, което води до увеличение на страничните резултати.

Жълт кантарион и противозачатъчни

 Контрацептивите може да се окажат безполезни, в случай че се одобряват паралелно с жълт кантарион. Контрацептивите може да се окажат безполезни, в случай че се одобряват паралелно с жълт кантарион.
Редица лекарства на основата на жълт кантарион са предопределени за лекуване на лека меланхолия и мнозина погрешно считат, че са безвредни, защото са билкови. Напротив – те са ензимни индуктори, които форсират разграждането на доста медикаменти, намалявайки успеваемостта им. Това важи изключително за комбинацията с контрацептивни хапчета, защото се усилва вероятността от зачеване.

Взаимодействието е толкоз мощно, че Агенцията за контролиране на медикаментите и здравните артикули във Англия (UK’s Medicines and Healthcare products Regulatory Agency) категорично предизвестява изцяло да се заобикаля комбинацията от жълт кантарион и противозачатъчни таблетки.

Добавки на калций паралелно с други медикаменти


С възрастта се усилва нуждата от подсилване на костите и за попречване на фрактури се предписват добавки от калций и витамин D. Независимо от неоспоримата им изгода обаче, те могат да повлияят върху абсорбирането на избрани медикаменти от организма, например някои антибиотици, лекарства за профилактика против малария и за лекуване на хипофункция на щитовидната жлеза. Между приема на калций и на други медикаменти би трябвало да има интервал от най-малко 2-6 часа.

Кумаринови антикоагуланти и зелени листни зеленчуци


Тези лекарствени средства за попречване и лекуване на образуването на съсиреци имат конструкция, сходна на витамин К, и са постоянно употребявани в клиничната процедура. Основни техни представители са варфарин (използван необятно в Съединени американски щати и Великобритания) и аценокумарол (синтром).

По време на лекуването е належащо да се вършат постоянни проучвания на кръвта, с цел да се откри вярна ли е предписаната доза.

Тъй като посочените лекарства са антагонисти на витамин К, то добавките и продуктите, които го съдържат – зелените листни зеленчуци и зеленият чай, форсират извеждането на лекарството от организма. Това може да докара до съществени последици, например нараснал риск от инсулт или тромбоза на вените. Затова е належащо персоналният доктор да бъде известен за измененията в диетата.

Метронидазол и алкохол


Препоръките да не се използва алкохол в композиция с избрани медикаменти са от особена значимост за антибиотика метронидазол, предписван постоянно най-много при зъбни инфекции. Страничният резултат е тежко гадене и повръщане. Освен това е належащо да се изчака с алкохола най-малко два дни след привършване на курса на лекуване, за цялостното извеждане на медикамента от организма.

Антидепресанти и ибупрофен


Става дума за клас антидепресанти, наречени селективни инхибитори на противоположното захващане на серотонина (SSRI, Selective serotonin reuptake inhibitors). Най-честите представители са: флуоксетин, пароксетин, циталопрам, сертралин и други Приемът им паралелно с противовъзпалителни средства, например ибупрофен, може да усили риска от вътрешно кървене, нормално свързвано със стомаха. Симптомите са тъмни изпражнения, колики, отмалялост, кръв при повръщане, възприятие на уязвимост или световъртеж.

Нежеланите странични резултати могат да се избягнат посредством банкет на медикаменти за отбрана на стомаха, например лансопразол. Тъй като някои от препаратите също могат да взаимодействат с антидепресанти, то изборът им е от значимо значение.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР