Обикновено след като една книга излезе от печат и стигне

...
Обикновено след като една книга излезе от печат и стигне
Коментари Харесай

Романът, който всички чакат: Живот в скалите на Мария Лалева излиза от 8 октомври по книжарниците

Обикновено откакто една книга излезе от щемпел и стигне при читателите, тя към този момент не е на създателя – има собствен път и е част от живота на хората.
Романът „ Живот в скалите “ обаче пое по своя път още преди да е оповестен, даже още преди да е приключен изцяло. Хиляди почитатели на Мария Лалева в продължение на няколко години чакаха с боязън в обществените мрежи да се появи следващият откъс, в който да разпознаят себе си. Постепенно тези къси изречения се превръщаха в афоризми и реализираха хиляди споделяния и вярна аудитория. Не, това не е маркетингов трик, плануван във времето, а постепенно, напластяващо и откровено писане „ без нито една нечестна пауза “.
След оповестяване на датата за излизане от щемпел нетърпението на читателите се трансформира в същинска лавина от предварителни запитвания и поръчки. На 17 септември бе пуснат и формалният филмов откъс на книгата по отношение на празника на Вяра, Надежда и Любов. Музиката в него е на Румен Бояджиев-син, гласът зад кадър е на самата Мария Лалева, а оператор и монтажист е Светослав Владимиров.

„ Живот в скалите “ е книга за море и обич. Мария Лалева е безапелационна: „ Любовта постоянно е верният отговор. На всеки въпрос под това небе. Единственият верен. Още по-голямата тайна на любовта е, че самата тя е по едно и също време и въпрос, и отговор. Защото е обособена сила, обособен детайл от нас. Със личен разсъдък и воля. Не тя живее в нас, а ние в нея “.
Един от първите читатели на романа е журналистът Георги Тошев. Той споделя, че това е: „ Роман за въпросите и отговорите по житейския ни път. За въпросите, които е добре да зададем първо на себе си. И за отговорите, които си изискуем, с цел да продължим. Различна, многопластова и прочувствена книга. Откровена и вълнуваща. Роман за прошката и волята за смяна. Усещане за красива книга. Убедителен дебют на известната поетеса и киносценарист Мария Лалева в прозата. Смела поръчка за сериозна литературна интерпретация на човешките взаимоотношения и избори ".
Мария Лалева е обичано име за ценителите на поезията. Свързваме го със стихосбирките „ Не съм ви ближна “ и „ Личен списък “. По мотив рождения ден на авторката през месец юли, издателство " Книгомания " преиздаде двете ѝ стихосбирки. Тъй като Мария Лалева има вяра, че стиховете избавят, тя реши да подари целия си авторски хонорар от продажбите на „ Личен списък “ за лекуването на Надежда Огойска, щерка на Маргарита Петкова - редактор на двете стихосбирки на поетесата.
От преиздаването досега са продадени над 1200 бройки от всяка. Освен известна поетеса, Мария Лалева е и изпълнителен продуцент и сценарист на пълнометражния български филм „ Дамасцена “ (2017). За кино лентата тя споделя, че главната й цел той да бъде почтен и да задава въпроси е била изпълнена. Този план, от една страна, забавя писането на книгата, само че от друга, способства с развиването на нови хрумвания, герои и линии в сюжета. Самото страхопочитание към словото Лалева обобщава напълно малко и откровено: „ Не може да се написа ей по този начин, апропо. „ Живот в скалите “ е като любовта – или даваш всичко от себе си, или не пристъпваш “. Очакванията ѝ също са доста човешки, почтени и надалеч от фантазии за стремглав триумф. Желанието ѝ е само читателят да разпознае себе си в текстовете, да затвори книгата с въпроси и изненадващи отговори за самия него.


„ Живот в скалите “ ще се популяризира по книжарниците от 08.10.2018 . Предстои формалната премиера на книгата в София и огромно турне из страната и чужбина. Корицата на „ Живот в скалите “ е дело на дизайнера Тодор Манолов.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР