Обикновено посягаме към витамин С, когато сме болни или искаме

...
Обикновено посягаме към витамин С, когато сме болни или искаме
Коментари Харесай

От кои храни можем да си набавим най-много витамин С?

Обикновено посягаме към витамин С, когато сме заболели или желаеме просто да се подсилим. Витамин С е мощен имуностимулатор и главен витамин във всеки витаминен комплекс. Той пази клетките от свободните радикали, които нападат организма, може да спомогне и за положителното въодушевление, както и да противодейства на хормоните на напрежението. За да си набавите всекидневно нужното количество, вижте и кои са най-богатите храни на витамин С.

 yes  ЦИТРУСИ

Вероятно с това изобщо няма да ви учудим. И дребните деца го знаят. Но цитрусите в действителност са отличен източник на витамин С. Той се крие и в кората им. Цитрусите съдържат и антиоксиданти, което ги прави идеалният бранител на имунната система. Поради характерната си сочност потребните съставки от цитрусите се всмукват доста по-лесно и бързо от организма, в сравнение с други типове плодове. Портокали, грейпфрут, мандарини, лимони и лайм – включете ги наложително в дневното си меню, в случай че желаете да си набавите положително количество витамин С.
 ягоди ThinkStock/Getty Images

 yes  ЯГОДИ

Те дават 59 мг от витамина в порция от 100 грама. В една единствена ягода се крият 11 мг витамин С. Ягодите са богати и на други витамини и минерали, като витамин А, Е и В-комплекс, йод и флуор. Те са източник на фибри и антиоксиданти, виновни за понижаване на оксидативния стрес и пазят сърцето от непотребния холестерол. Ягодите са доста потребни при отмалялост и за възобновяване след тежко боледуване.

 yes  ГУАВА

Знаете ли, че една единствена гуава съдържа четири пъти повече витамин С, в сравнение с един портокал? Освен на витамин С, тя е богата на разтворими фибри, витамин А, фолиева киселина, минерали, калий, мед и манган.
 киви Thinkstock/Getty Images
 yes  КИВИ

Той е рекордьор, що се отнася до количество витамин С. В него има цели 140 мг за една чаша. Това е повече от нужната доза за денонощие. Плодът е богат и на бета-каротин, флавоноиди и каротеноиди.

 yes КАСИС

Тези плодове са отличен източник на витамин C, като тяхната консумация служи за стимулиране на имунната система и подкрепя битка със свободните радикали. 100 грама касис съдържат повече от 300% от дневните ви потребности от витамин C, както и 20% от нужното желязо.
 Папая ThinkStock/Getty Images
 yes  ПАПАЯ

Този „ благ плод “ съдържа висока доза витамин С и в случай че до скоро тази островна тропическа приятност беше недостъпна по нашите географски ширини, то в този момент към този момент може да я открием съвсем когато и да е на годината. Освен източник на витамин C, папаята съдържа и витамините Е и А – мощни антиоксиданта. Тези хранителни субстанции предотвратяват окисляването на холестерола.

 yes  ЧУШКИ

Всички чушки са с високо наличие на витамин С, като жълтата е преди всичко, следвана от алената, оранжевата и зелената. Този зарзават е изключително богат и на витамините А, В1, В2, В6, С и Е, както и на йод, фосфор и силиций. Чушките са източник и на калий и натрий, калций и желязо. Лютите чушки пък са богати с изключение на на витамин С, само че и на веществото капсаицин, което подкрепя бързото изгаряне на калориите, с антиоксидантно деяние и удобно въздействие върху процесите на кръвоснабдяване на кожата.
 броколи ThinkStock/Getty Images
 yes  БРОКОЛИ

Освен доста апетитен, този зарзават съдържа и огромно количество витамин С. В една порция от него има повече от 90 мг. Броколите са и едни от най-хубавите детоксикиращи артикули, които бихме могли по-често да включваме в менюто си. Единствено не ги гответе прекомерно дълго, тъй като по този начин губят от потребните си субстанции. Ако към момента се чудите какво да сготвите през днешния ден, предлагаме ви едни броколи на фурна с кашкавал.
 Брюкселско зеле iStock/Getty Images
 yes  БРЮКСЕЛСКО ЗЕЛЕ

Този зарзават е извънреден източник на витамин C - цели 85 мг от 100 грама или 142% от целесъобразния дневен банкет. Брюкселско зеле е богато и на витамин К, калций, желязо, манган и фосфор. Спомага предварителната защита на сърдечно-съдовите болести.

 yes  КЕЙЛ

Специалистите по хранене го дефинират като суперхрана, а това приказва за разнообразния състав на питателните дейни субстанции в него. У нас той е прочут като листно или къдраво зеле. Съдържа голямо количество потребни детайли, пазещи здравето и даващи устойчивост - витамини А, В1, В2, В3, В9, С, Е и К, минералите магнезий, мед, калций, желязо, фосфор и калий. В него има и фибри, протеини, омега-3 мастни киселини. Кейлът ви зарежда още с бета-каротин и фолиева киселина. Това, което прави кейла скъп, са неговите антиоксидантни и противовъзпалителни свойства.

 enlightened Не бива да забравяме, че храни, доста богати на витамин С, са и доматите , които съдържат и калий, фосфор, калций, желязо, цинк и селен; карфиол ; мащерка ; магданоз ; райска ябълка ; личи; шипки.

Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР